FOTO Sú neuveriteľne spontánni a reprezentujú Slovensko vo svete! Špeciálne olympiády oslavujú 25. výročie

NETKY.SK • 4 December 2018, 14:36 • 2 min
FOTO Sú neuveriteľne spontánni a reprezentujú Slovensko vo svete! Špeciálne olympiády oslavujú 25. výročie

BRATISLAVA – Špeciálne olympiády sú organizáciou, ktorá združuje športovcov s mentálnym postihnutím, ich rodiny, trénerov, dobrovoľníkov a podporovateľov. Vo svete oslavujú 50.te výročie založenia a na Slovensku sú aktívne už 25 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za ten čas pripravili stovky súťaží, vzdelávacích aktivít a zároveň hrdo a úspešne reprezentovali našu krajinu na mnohých zahraničných podujatiach a svetových hrách špeciálnych olympiád. Pohľad do minulosti, ale aj začiatok odpočítavania 100 dní do začiatku Svetovej špeciálnej olympiády v Abu Dhabí boli súčasťou slávnostného galavečera v Bratislave.

 

Pred 50 rokmi založila Špeciálne olympiády Eunice Kennedy Shriver, ktorej brat bol bývalý americký prezident J. F. Kennedy. Mali sestru s mentálnym postihnutím a Eunice sa rozhodla, že Rosemary zapojí do života prostredníctvom športu. Jej heslo ,,na športovisku sme si všetci rovní” padlo na úrodnú pôdu a zmenilo životy miliónov ľudí s mentálnym postihnutím, ale aj ich rodín. Na Slovensku združenie vzniklo pred 25 rokmi, presne 3. marca 1993.

 

img

 

"Za ten čas sme deťom, mladým ľuďom a dospelým s mentálnym postihnutím umožnili športovať a súťažiť až v 12 olympijských a v 3 neolympijských športoch. Stali sme sa uznávanou  organizáciou, súčasťou Special Olympics International a na Slovensku jednou veľkou rodinou," bilancuje Eva Lysičanová, prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko. Za toto obdobie pripravili 10. Národných hier letných aj zimných, 25 ročníkov Majstrovstiev Slovenska (MSR)  v unifikovanom futbale, 22 ročníkov MSR v atletike, 18 ročníkov MSR v stolnom tenise, 13 ročníkov MSR v zjazdovom a bežeckom lyžovaní a 12 ročníkov MSR v plávaní.

 

Špeciálni športovci sú úspešní reprezentanti

V Špeciálnych olympiádach Slovensko dnes súťaží, vzdeláva a rozvíja sa viac ako 3 000 ľudí s mentálnym postihnutím. "Na svete je nás viac ako 5 miliónov športovcov,” povedala členka Predsedníctva Špeciálnych olympiád Slovensko Silvia Stehová. Silvia sa zhostila úlohy moderátorky slávnostného galavečera a patrí k úspešným reprezentantkám, zúčastnila sa až 3 svetových hier a je 15. násobnou majsterkou Slovenska v plávaní.

 

"Máme za sebou roky plné zážitkov a výborných výkonov,” doplnil ju Peter Išpold, viacnásobný majster Slovenska v plávaní, ktorý sa zúčastní Svetových hier v Spojených arabských emirátoch v Abu Dhabí v marci. Do ich začiatku chýba už len 100 dní a Slovensko bude reprezentovať 65 členná výprava, pričom zastúpenie budeme mať až v 10 športoch. Slovensko zatiaľ na Svetových letných hrách Špeciálnych olympiád reprezentovalo 187 športovcov a na zimných 122 športovcov. Priniesli domov 110 zlatých, 90 strieborných a 86 bronzových medailí.

 

img

 

Čičmany pre šťastie

Súčasťou galavečera bola aj módna prehliadka, kde športovci predstavili oblečenie. V tomto oblečení pôjdu na otvárací a záverečný ceremoniál, na stupne víťazov a na súťaže. "Verím, že tak, ako už čičmiansky vzor prináša šťastie slovenským športovcom, prinesie ho aj našim špeciálnym olmypionikom, lebo lebo túžbu víťaziť máme všetci rovnakú,” hovorí Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád.  

 

Hrdá Barteková

"Som hrdá na to, že Slovensko sa zviditeľňuje aj prostredníctvom športu osôb s mentálnym postihnutím. Ich výkony a odhodlanie menia strach verejnosti na pocit zvedavosti. Som rada, že môžem byť súčasťou aj tejto športovej špeciálnej olympijskej rodiny,” hovorí olympionička Danka Barteková, ktorá je aj členkou Medzinárodného olympijského výboru. 

 

V Špeciálnych olympiádach je v súčasnosti na celom svete angažovaných 1 114 697 dobrovoľníkov, 477 889 trénerov, 872 303 unifikovaných partnerov a 103 540 súťaží.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies