FOTO Stúpenci prevratu v Burkina Faso zaútočili na dejisko rokovaní o ukončení krízy

NETKY.SK • 20 September 2015, 14:50 • 2 min
FOTO Stúpenci prevratu v Burkina Faso zaútočili na dejisko rokovaní o ukončení krízy

OUAGADOUGOU - Podporovatelia vojenského prevratu v africkej Burkine Faso dnes v metropole Ouagadougou zaútočili na hotel, v ktorom sa mali konať rokovania o riešení súčasnej situácie v krajine a návrate zosadenej dočasnej vlády.

slovakia

left justify in out

"Obsadili hotel. Násilne. Útočili na bývalých členov opozície, keď prichádzali do hotela. Jedného pred davom ochránili bezpečnostné sily," uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný očitý svedok. Podľa neho viacerí účastníci protestu sú aktivistami strany Kongres pre demokraciu a pokrok (CDP), ktorú viedol exprezident Blaise Compaoré zosadený vlani po vlne ľudových protestov.

 

Beninský prezident Thomas Boni Yayi, ktorý bol sprostredkovateľom západoafrického spoločenstva ECOWAS na rokovaniach o riešení politickej krízy, v noci nadnes v Ouagadougou oznámil prielom v riešení krízy v Burkine Faso, kde necelý mesiac pred voľbami došlo k pokusu o vojenský prevrat. Beninský prezident v noci nadnes informoval, že junta má v úmysle obnoviť dočasnú vládu, ktorú zosadila. Po rokovaniach s vodcom prevratu generálom Gilbertom Diendérém Boni Yayi vyhlásil, že "prechodný proces spustíme znova, na jeho čele budú civilné osoby vrátane Michela Kafanda".

 

Kafando, ktorý je bývalým veľvyslancom OSN, sa stal dočasným civilným vodcom Burkiny Faso po tom, ako jej dlhoročného prezidenta Blaisa Compaorého vlani v októbri zvrhlo všeľudové povstanie. Kafandova dočasná vláda mala pripraviť na 11. októbra prezidentskými voľby, ale vojaci blízki Compaorému v stredu prevzali moc v krajine a uväznili jej dočasné vedenie. Junta za lídra Burkiny Faso vo štvrtok dosadila generála elitnej prezidentskej gardy Gilberta Diendérého, ktorý je blízky exprezidentovi Compaorému. Vo vyhlásení pre miestnu televíziu súčasne oznámili uzavretie pozemných aj vzdušných hraníc a zákaz nočného vychádzania.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies