FOTO Študenti z Partizánskeho vymysleli jedinečný eko-pohár, vyrastú z neho rastlinky

NETKY.SK • 29 Január 2018, 15:56 • 2 min
FOTO Študenti z Partizánskeho vymysleli jedinečný eko-pohár, vyrastú z neho rastlinky

PARTIZÁNSKE - Nápoj v ekologickom a kompostovateľnom pohári, v ktorom sú zabudované semená rôznych rastlín a bylín, si môžu kúpiť záujemcovia v Partizánskom. S nápadom prišli študenti odboru obchodná akadémia miestnej strednej odbornej školy (SOŠ) v rámci projektu Junior Achievement (JA) Slovensko.

slovakia

left justify in out

Študenti si založili firmu Ekoverde. Pohár s kávou, čajom či šťavou má v jeho spodnej časti zabudované semená žeruchy či pažítky spolu so substrátom. Pohárik sa vie do mesiaca rozložiť v pôde na humus a biomasu, čím neškodí prírode. Po jeho vysadení bylinky vyrastú. Nápoje predávajú žiaci najmä vo svojej škole.

 

img

Foto: Facebook/Ekoverde

 

"Naším hlavným cieľom je vytvoriť niečo nové, čo tu ešte nebolo a niečo, čo je prospešné pre nás ako občanov, napríklad Partizánskeho. Tým, že máme všetci radi aj prírodu, tak sme sa zhodli, aby sme vytvorili niečo, čo bude životnému prostrediu nápomocné," povedala v pondelok tretiačka Mária Jakubíková, ktorá je riaditeľkou firmy.

 

Študenti sa podľa nej inšpirovali podobným start-upom z Kalifornie. "Už sme sa nedokázali pozerať na to, ako ľudia vytvárajú odpad, tým, že zahadzujú rôzne kelímky kvôli tomu, že si kúpia čaj alebo kávu z automatu. Tak sme pretvárali umelé kelímky na také, z ktorých vyrastie rastlina," priblížila

 

img

Foto: Facebook/Ekoverde

 

 

Projekt študenti realizujú v rámci programu aplikovaná ekonómia, vytvárajú si študentskú spoločnosť a simulujú podmienky akciovej spoločnosti, ozrejmila pedagogička Ingrid Rigáňová. "Medzinárodná organizácia im dodá akcie, ktoré predávajú, získavajú kapitál a z neho vykonávajú potom podnikateľskú činnosť. Tento projekt im prináša získavanie podnikateľských zručností," doplnila. Škola sa podľa učiteľky do projektu zapája už 17. rok, pričom posledné roky prinesie z veľtrhu nejaké ocenenie.

 

Iniciatívu študentov podporila i samospráva Partizánskeho. Svoj produkt bude mládež predávať i na všetkých mestských podujatiach, najbližšie to bude počas fašiangov. So svojím projektom sa žiaci budú prezentovať na veľtrhu firiem JA Slovensko v Bratislave. Podnikať budú do polovice mája.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies