FOTO Štruktúra vlastníkov hokejového Slovana pripomína Váhostav

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 15:19 • 2 min
FOTO Štruktúra vlastníkov hokejového Slovana pripomína Váhostav

BRATISLAVA – Štruktúra vlastníkov nášho najväčšieho slovenského hokejového klubu HC Slovan Bratislava je rovnako komplikovaná ako štruktúra firmy Váhostav, ktorá sa momentálne nachádza v reštrukturalizácii.

slovakia

left justify in out

Komplikovanú štruktúru zverejnila mimovládka Transparency International Slovensko na svojom facebooku a podrobnejšie informácie rozpísali v blogu. „Podarilo sa nám odkryť kompletnú vlastnícku štruktúru nášho najväčšieho hokejového klubu HC SLOVAN Bratislava. Je komplikovanejšia a neprehľadnejšia ako skrumáž pred bránkou pri powerplay pár sekúnd pred koncom zápasu. Robert Fico nedávno povedal, že "štát nebude platiť schránkovej firme niekde nejaké peniaze." Lenže štátne firmy to bežne robia - do Slovanu naliali od vstupu do KHL už minimálne 1,5 milióna eur. Čo tak tento rok podmieniť akúkoľvek podporu od štátu pre Slovan tým, že klub bude mať jasného a prehľadného vlastníka?,“ píše TIS na facebooku.

 

Štruktúra Slovanu

 

img

 

Rovnako ako vlastníci Váhostavu majú aj vlastníci Slovana adresy v exotických krajinách. „Dve tretiny Slovana vlastnia rovnaké slovenské akciovky ako Váhostav, kde sa vlastníctvo ukrýva cez firmy a právnikov s adresami v takých hokejových veľmociach ako sú Cyprus, Nový Zéland a Kostarika,“ píše šéf TIS Gabriel Šípoš v blogu. Zvyšná tretina je v rukách cyperskej firmy Arebin Holdings, ktorú vlastní schránková firma Prontoservus, ktorú vlastnia dvaja právnici. Jedným z nich je aj Polakis Sarris, ktorý podľa Viktora Koženého stojí za vytunelovaním Harvardských investičných fondov, ktoré riadil aj Juraj Široký.

 

Štruktúra Váhostavu

 

img

 

„Podobne ako pri Váhostave, Plastike či Chemolaku teda nie je jasné, komu všetkému prúdia v konečnom momente zisky z podnikania HC Slovan.  Čísla za minulý rok ešte prístupné nie sú, ale v rokoch 2012 a 2013 klub zarobil takmer 3 milióny eur," napísal Šípoš.

 

Slovan dostáva peniaze od štátnych firiem

 

img

 

Hokejový HC Slovan Bratislava veľmi štedro sponzorujú aj štátne firmy. Slovan od vstupu do KHL od firiem TIPOS, Transpetrol, Slovenská Pošta a ďalšie, dostal minimálne 1,5 milióna eur.

 

„Presnú výšku zistiť nevieme, lebo napríklad štátne firmy nezverejňujú všetky zmluvy. V tejto sezóne Slovan podporil štátny TIPOS ako jeden z dvoch diamantových partnerov, Slovenská Pošta a Transpetrol ako dvaja zo siedmich zlatých partnerov, a k tomu aj dnes plne štátny SPP a bratislavské letisko ako strieborní partneri,“ píše ďalej Šípoš v blogu.

 

Mimochodom, prvé dva roky bol medzi hlavnými partnermi Slovana aj Váhostav a medzi reklamnými partnermi bol okrem Chemolaku aj Falck, o ktorom sa dnes dôvodne špekuluje, že patrí do skupiny Širokého firiem." uzavrel Šípoš.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona