FOTO Športové, elegantné, jedinečné: Nové MINI Paceman

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 09:10 • 2 min
FOTO Športové, elegantné, jedinečné: Nové MINI Paceman

BRATISLAVA - MINI Paceman je ako extravagantný individualista v mestskej premávke ozaj neprehliadnuteľné.

slovakia

left justify in out

Prvé Sports Activity Coupé na svete v prémiovom kompaktnom segmente prezentuje neodolateľne dynamický a elegantný dizajn, spolu so vzrušujúco športovými jazdnými vlastnosťami. A teraz prichádza možnosť na ďalšie objavy a zábavné pôžitky: nové MINI Paceman predstavuje precízne vizuálne modifikácie a inovatívne detaily výbavy, pričom zároveň ponúka optimalizovanú rovnováhu medzi hodnotami jazdných výkonov a spotreby paliva. V rámci modelovej modernizácie sa tiež zvýraznili prémiové charakteristiky v interiéri modelu. K tomu sa pridávajú nové laky karosérie a dizajny kolies pre ešte väčšiu slobodu výberu pri individualizácii MINI.

 

Kompaktné Sports Activity Coupé je ďalším dôkazom inovatívneho ducha, typického pre britskú prémiovú značku MINI pri vývoji jej výnimočných automobilových koncepcií. S dvoma bočnými dverami, veľkým vekom kufra, dynamicky predĺženými líniami a mohutnými proporciami MINI Paceman naznačuje svoj športový potenciál, modernú funkčnosť a všestrannosť – ako základ pre zábavnú jazdu nielen v mestskej premávke a na dlhých tratiach, ale aj na nespevnených povrchoch, vďaka systému pohonu všetkých kolies ALL4.

 

Nové MINI Cooper S Paceman je teraz výkonnejšie, ale aj efektívnejšie, než predtým. Jeho motor zosilnel o 5 kW na 140 kW/190 k. Rozsiahle využitie technológií MINIMALISM prispelo k zníženiu spotreby paliva a emisií aj pri ďalších modeloch, spolu s podstatným zlepšením hodnôt akcelerácie, pružnosti a maximálnej rýchlosti. Navyše, všetky modelové varianty nového MINI spĺňajú emisnú normu EU6. Hneď od začiatku, pri uvedení na trh v júli 2014, je k dispozícii aj variant MINI John Cooper Works Paceman. Pri maximálnom výkone 160 kW/218 k a štandardne montovanom pohone všetkých kolies ALL4 dokáže tento extrémny športovec pozoruhodne šprintovať pri optimalizovanej efektivite.

 

Expresívny dizajn s čerstvými zvýrazňovacími detailmi

Inovatívna koncepcia MINI Paceman zahŕňa aj nápadný a expresívny dizajn karosérie, ktorý odráža vlastnosti automobilu v typickom štýle MINI. Zvislá predná časť s veľkými svetlami a šesťuholníkovou mrežou chladiča budí solídny a sebavedomý dojem, zatiaľ čo predĺžená silueta, definovaná horizontálnymi líniami, tvorí základ športovej elegancie. Dynamicky tvarované povrchy vyžarujú športovú atmosféru a všestrannosť. Dovysoka sa otvárajúce veko batožinového priestoru naznačuje prvotriednu funkčnosť a variabilitu MINI Paceman. Jeho typický charakter podčiarkujú aj zadné svetlá, ktoré má ako prvé MINI v histórii usporiadané horizontálne.

 

Mreža chladiča na určitých modeloch MINI Paceman má špecifickú kontúru a štruktúru. Nové MINI John Cooper Works Paceman rozoznáte podľa priečneho rebra v mreži, lakovaného červenou farbou. Jeho ďalším identifikátorom je logo John Cooper Works, umiestnené na výplni so štruktúrou plastu. Špecifickým prvkom mreže nového MINI Cooper S Paceman je do obla tvarované písmeno „S“ červenej farby.

 

Okrem dlhých dverí v štýle kupé patrí do balíka nápadných prvkov bočných sekcií strecha, ktorá ako keby sa vznášala nad sklenenou časťou kabíny bez priameho prepojenia s dolnou časťou karosérie. Doplnkovo je dostupná aj v kontrastnej farbe. Plynulá línia strechy zvažujúcej sa smerom dozadu a zužujúce sa bočné okná vytvárajú predĺženú siluetu klinovitého tvaru. Nová exteriérová výbava Piano Black prináša moderné lesklé čierne povrchy na vybrané prvky. Je náhradou za štandardné chrómované detaily na lemovaní predných aj zadných svetiel, diagonálnych prepojeniach medzi A-stĺpikmi a prednými blatníkmi, ako aj na doplnkových pozdĺžnych strešných nosníkoch a priečnom rebre v mreži chladiča MINI Cooper Paceman.

Ďalšie nové prvky prichádzajú v rámci palety farieb karosérie. Pre nové MINI Paceman sú teraz k dispozícii aj metalické laky Jungle Green a Midnight Grey. Ako doplnkový prvok bez príplatku je pre všetky varianty nového MINI Paceman v ponuke kontrastná biela alebo čierna farba. Alternatívou vyhradenou výlučne pre MINI John Cooper Works Paceman je kontrastná farba Chili Red. Ďalšími individuálnymi akcentmi môžu byť prvky ako športové pruhy alebo pruhy na kapotu v rozličných farbách.

 

Nové zliatinové kolesá so zníženou hmotnosťou, doplnkové LED hmlovky

Všetky modelové varianty nového MINI Paceman sú štandardne vybavené diskami kolies z ľahkej zliatiny. Nový typ 16-palcových kolies 5-Star Air Spoke pre MINI Cooper Paceman a MINI Cooper D Paceman pomáha zvýšiť agilitu a znížiť spotrebu paliva vďaka nižšej hmotnosti a lepšej aerodynamike. Takisto ľahšie v porovnaní s predchodcom sú aj 17-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny 5-Star Triangle Spoke pre MINI Cooper S Paceman a MINI Cooper SD Paceman. Doplnkovo sú k dispozícii aj v dvojfarebnej verzii. Ďalším doplnkovým prvkom, ktorý je dostupný štandardne pre verziu MINIMALISM, sú kolesá so zníženým valivým odporom pre ďalšiu redukciu spotreby aj emisií. MINI John Cooper Works Paceman je štandardne vybavené 18-palcovými kolesami s diskami dizajnu Twin Spoke Black Burnished. K dispozícii pre MINI Paceman v rámci doplnkovej výbavy sú ďalšie typy diskov kolies priemeru 17, 18 a 19 palcov.

 

Nové v programe doplnkovej výbavy sú aj LED hmlovky vrátane parkovacích a denných svetiel s LED technológiou, na zaručenie dobrého výhľadu a neprehliadnuteľného štýlu. Produkujú intenzívne biele svetlo s podstatne vyššou hladinou energetickej efektivity než konvenčné svetlá. Štruktúra svietiacich LED diód pomáha vytvoriť aj typicky expresívnu štylistiku predných partií MINI Paceman. Viditeľnosť v hmle ideálne zlepšujú tri LED svetelné jednotky usporiadané horizontálne v strede a rozložené do kruhu po obvode predných svetiel. Denné svetlá sú tvorené prstencom, pozostávajúcim z 15 LED jednotiek. Pri režime parkovacích svetiel je z tohto počtu aktívnych iba 5 jednotiek na hornej časti prstenca.

 

Exkluzívne prostredie, optimalizovaný akustický komfort, športová atmosféra a zvýraznený prémiový charakter interiéru MINI Paceman je dôsledne vytvorené ako štvormiestny automobil. Súčasťou jeho štandardnej výbavy sú športové sedadlá pre vodiča a predného spolujazdca. Dve samostatné sedadlá zadného radu poskytujú dostatok priestoru v oblasti hlavy aj ramien, výbornú bočnú oporu a vysoký komfort. Exkluzívny charakter zadných sedadiel v štýle salónika zvýrazňujú aj lakťové opierky v zadných bočných obkladových paneloch. Nové MINI Paceman k tomu pridáva aj skvalitnené jazdné zážitky vďaka ďalšou optimalizáciou vylepšenému akustickému komfortu.

 

Pre ešte viac športovej atmosféry v kokpite pribudli podklady prístrojov v antracitovej farbe a zobrazenie rýchlosti jazdy v štýle MINI John Cooper Works Paceman, ktorého centrálny prístroj nesie aj logo John Cooper Works. Do štandardnej výbavy nového MINI Paceman patria chrómové aplikácie ovládačov vetrania, zreteľne zvýrazňujúce prémiový charakter vozidla.

K prvkom, zvýrazňujúcim funkčnosť MINI Paceman, patrí aj štandardná MINI centrálna koľajnica medzi prednými sedadlami a odkladacia plocha medzi zadnými sedadlami. Časti zadného operadla sa dajú sklápať samostatne, čím sa batožinový priestor môže postupne zväčšovať z 330 až na 1080 litrov.

 

Svižné šprinty a vysoká efektivita vďaka rozšírenému arzenálu technológií MINIMALISM

Množstvo optimalizovaných detailov prispieva v novom MINI Paceman k dosiahnutiu kombinácie zábavnejšej jazdy s nižšou spotrebou a emisiami. Všetky benzínové aj naftové motory spĺňajú emisnú normu EU6. Navyše, vysoká miera efektivity moderných štvorvalcových jednotiek a širšia miera využitia technológií MINIMALISM sú zárukou pomeru medzi hodnotami spotreby paliva a jazdných výkonov, ktorý sa zlepšil pri všetkých motorických variantoch. K opatreniam zameraným na zvýšenie výkonu patria optimalizované vedenie vzduchu pod podlahou, ložiská kolies s nižším koeficientom trenia a pneumatiky so zníženým valivým odporom.

 

Nové MINI Cooper S Paceman ešte výraznejšie upevňuje svoju pozíciu lídra segmentu prostredníctvom silnejšieho pohonu. Jeho štvorvalcový benzínový motor s twin-scroll turbodúchadlom, priamym vstrekovaním a variabilným manažmentom ventilov zaznamenal nárast výkonu o 5 kW na 140 kW/190 k. To pomohlo skrátiť čas, potrebný na akceleráciu z 0 na 100 km/h o 0,1 na 7,4 sekundy. Pružnosť pri zrýchlení z 80 na 120 km/h na piatom prevodovom stupni sa zlepšila o 0,2 na 8,3 sekundy. Maximálna rýchlosť narástla o 3 na 220 km/h. Spotreba paliva MINI Cooper S Paceman v testovacom cykle EU pritom klesla na 6,0 l/100 km, s príslušnými emisiami CO2, zníženými na 139 g/km.

 

Zlepšili sa aj dynamické schopnosti nového MINI Cooper Paceman. Tento modelový variant s výkonom 90 kW/122 k teraz zrýchli z pokoja na 100 km/h za 10,3 sekundy a z 80 na 120 km/h akceleruje za 14,7 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je 193 km/h. Priemerná spotreba v testovacom cykle EU však klesla na 5,7 l/100 km (emisie CO2: 137 g/km).

 

Aj oba dieselové varianty nového MINI Paceman sú teraz agilnejšie a efektívnejšie. MINI Cooper SD Paceman s výkonom 105 kW/143 k zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,1 sekundy (mínus 0,1 s) a z 80 na 120 km/h sa rozbehne za 9,6 sekundy (mínus 0,4 s). Jeho priemerná spotreba v testovacom cykle EU však poklesla na 4,5 l/100 km (emisie CO2: 119 g/km).

 

Nové MINI Cooper D Paceman (82 kW/112 k) zlepšilo svoj výkon hlavne v pružnosti: z 80 na 120 km/h zrýchli za 11,4 sekundy, čiže o 0,4 sekundy rýchlejšie než predtým. Z pokoja na 100 km/h akceleruje za 10,8 sekundy. Priemerná spotreba v testovacom cykle EU je teraz iba 4,2 l/100 km (emisie CO2: 111 g/km).

 

Narástol aj kopec zábavy, ktorý ponúka MINI John Cooper Works Paceman. Špičkový športovec, ktorý prenáša výkon svojho turbomotora 160 kW/218 k štandardne na všetky štyri kolesá, sa teraz rozbehne z nuly na 100 km/h za 6,9 sekundy, teda o desatinu skôr než predtým. Čas potrebný na zrýchlenie z 80 na 120 km/h sa skrátil o dve desatiny na 7,6 sekundy. Maximálna rýchlosť nového MINI John Cooper Works Paceman narástla o 3 na 229 km/h. Zlepšila sa však aj efektivita: priemerná spotreba v testovacom cykle EU je 7,1 l/100 km (emisie CO2: 165 g/km).

 

Pohon všetkých kolies ALL4: vyvinutý špeciálne pre MINI a dostupný pre všetky varianty MINI Paceman

MINI Paceman je druhým modelom značky, ktorý k svojmu typickému zábavnému jazdnému charakteru dostal pridaný ďalší rozmer. Špeciálne pre MINI vyvinutý pohon všetkých kolies ALL4 plynulo variabilne rozdeľuje pohon medzi obe nápravy pomocou elektromagnetickej medzinápravovej spojky a je k dispozícii pre všetky varianty MINI Paceman ako alternatíva k štandardnému prednému pohonu.

 

Navyše, všetky motory, dostupné pre MINI Paceman, sa dajú doplnkovo objednať so 6-stupňovou automatickou prevodovkou namiesto štandardnej manuálnej 6-stupňovej. Automatická prevodovka poskytuje aj možnosť manuálneho sekvenčného radenia Steptronic, na želanie aj s pádlami na volante.


Doplnkové tlačidlo Sport poskytuje individualizované nastavenie (štandard pre MINI John Cooper Works Paceman), ktoré aktivuje obzvlášť ostré reakcie riadenia a motora na akcelerátor. V kombinácii s automatickou prevodovkou prinesie aj zmenu v okamihoch preraďovania. MINI Cooper S Paceman k tomu pridá aj zreteľne výraznejší zvuk motora.

 

Zábavná jazda, bezpečnosť, komfort a sieťové prepojenie na najvyššej možnej úrovni

Technológia podvozka nového MINI Paceman je na obzvlášť vysokej kvalitatívnej úrovni v rámci kompaktného segmentu a v spojení s výkonnými motormi prináša pozoruhodnú agilitu vozidla. Nezameniteľný pocit motokáry garantuje kombinácia pružiacich vzpier MacPherson a kovaných priečnych ramien na prednej náprave, viacprvková zadná náprava a elektromechanický posilňovač riadenia, ako aj špecifické nastavenie štandardného športového podvozka.


K mimoriadnym kvalitám MINI Paceman patria aj presne ovládateľné reakcie na riadenie a vynikajúca ochrana posádky. Integrovaná bezpečnostná koncepcia MINI obsahuje štruktúru karosérie optimalizovanú pre prípad nárazu a množstvo prvkov aktívnej aj pasívnej bezpečnosti. Všetko spolu vynieslo MINI Paceman na tú istú úroveň ako MINI Countryman, ktoré získalo v testoch Euro NCAP najvyššie hodnotenie 5 hviezdičiek.

 

MINI Paceman je štandardne vybavené dennými svetlami a kontrolou tlaku Technológia podvozka nového MINI Paceman je na obzvlášť vysokej kvalitatívnej úrovni v rámci kompaktného segmentu a v spojení s výkonnými motormi prináša pozoruhodnú agilitu vozidla. Nezameniteľný pocit motokáry garantuje kombinácia pružiacich vzpier MacPherson a kovaných priečnych ramien na prednej náprave, viacprvková zadná náprava a elektromechanický posilňovač riadenia, ako aj špecifické nastavenie štandardného športového podvozka.

 

K mimoriadnym kvalitám MINI Paceman patria aj presne ovládateľné reakcie na riadenie a vynikajúca ochrana posádky. Integrovaná bezpečnostná koncepcia MINI obsahuje štruktúru karosérie optimalizovanú pre prípad nárazu a množstvo prvkov aktívnej aj pasívnej bezpečnosti. Všetko spolu vynieslo MINI Paceman na tú istú úroveň ako MINI Countryman, ktoré získalo v testoch Euro NCAP najvyššie hodnotenie 5 hviezdičiek. MINI Paceman je štandardne vybavené dennými svetlami a kontrolou tlaku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies