FOTO Španieli si zničili ďalšiu významnú pamiatku: Neodborná reštaurácia dopadla katastrofálne!

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 10:57 • 2 min
FOTO Španieli si zničili ďalšiu významnú pamiatku: Neodborná reštaurácia dopadla katastrofálne!

Aj takto to môže dopadnúť, keď preceníme svoje možnosti...

slovakia

left justify in out

Španielski pamiatkari majú opäť hlavu v smútku. Tamojšia farnosť San Miguel mala vo svojom kostole veľmi vzácnu sochu zo 16. storočia. Práve kvôli nej navštevovalo oblasť množstvo turistov, ktorí sa na tento kus histórie chceli pozrieť. Teraz je to však už minulosťou. Socha je zničená!

 

Samozrejme, na 500-točnej soche sa podpísal zub času. Bola poškodená, ošúchaná a jej farby veľmi stmavli. To sa nepozdávala miestnemu farárovi, a tak sa dohodol s tamojšou učiteľkou na tom, že pamiatku svojpomocne zrekonštruujú. Ako sa dalo čakať, dopadlo to katastrofálne.

 

Samozvaná reštaurátorka to totiž vôbec neodhadla. Na podobnú prácu je potrebný školený človek i špeciálne farby, ktoré sa neraz pripravujú presne takými istými postupmi ako v období, keď dielo vzniklo, aby sa zvýšila autenticita obnovy. V tomto prípade sa s detailmi nikto veľmi „nepáral“. Farby sú žiarivé, tvoria veľké jednoliate plochy a výraz svätého Jakuba je tiež tak trochu desivý. Známa reštaurátorka Carmen Usuaová sa vyjadrila, že z jej pohľadu ide o bohapustý vandalizmus a vôbec nerozumie tomu, ako je možné, že sa také veci vôbec dejú. Takto zdevastované umelecké dielo je podľa nej vhodné už len do zábavného parku.

 

Súhlas na rekonštrukciu sochy nedala ani tamojšia mestská rada, o to viac sú z výsledku rozhorčení. "Toto je výsledok nedostatočnej kontroly dedičstva cirkvi, ktoré by malo byť v rukách verejnej správy. Jedine týmto spôsobom by sme sa vyhli takýmto znepokojujúcim situáciám," skonštatoval zhrozený starosta.

 

Španieli sa s podobným prípadom stretli už v minulosti, kedy sa 83-ročná dôchodkyňa samovoľne podujala na zreštaurovanie vzácneho obrazu Krista Ecce Homo, čím zničila umeleckú historickú pamiatku vysokej hodnoty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona