FOTO Smrť Talibanu, kričali tisícky ľudí v uliciach Kábulu na protest proti zabíjaniu Hazárov

NETKY.SK • 11 November 2015, 11:08 • 2 min
FOTO Smrť Talibanu, kričali tisícky ľudí v uliciach Kábulu na protest proti zabíjaniu Hazárov

KÁBUL - Tisíce ľudí prechádzali dnes ulicami afganského hlavného mesta Kábul s rakvami siedmich príslušníkov menšinového etnika Hazárov zavraždených údajne fundamentalistami z hnutia Taliban, pričom vyzývali na vytvorenie novej vlády, ktorá by bola schopná zaistiť bezpečnosť v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Demonštranti zo všetkých etnických skupín Afganistanu smerovali k prezidentskému palácu, kde následne pokrikovali heslo "Smrť Talibanu!" a vyzývali na odstúpenie rovnako prezidenta Ašrafa Ghaního, ako aj najvyššieho predstaviteľa vlády Abdulláha Abdulláha, informuje agentúra AP. Občianska aktivistka Zahrá Sepehrová, ktorá bola spoluorganizátorkou pochodu, odhadla účasť na približne 10.000 ľudí, čo by znamenalo najmasovejšiu akciu od protestov proti zlynčovaniu mladej ženy z marca tohto roka.


Štyroch hazárskych mužov, dve ženy a deväťročné dievča našli v sobotu zavraždených - sčasti s odrezanými hlavami - v provincii Zábul. Podľa zdrojov AP ich uniesli v priebehu predošlých šiestich mesiacov na území susednej provincie Ghazní. Afganská špionážna služba pritom poprela tvrdenie Talibanu, že za vraždami týchto Hazárov stoja prívrženci organizácie Islamský štát.
Prezident Ghaní vyslal do Ghazní delegáciu, aby tento prípad preverila a zúčastnila sa na pohreboch. Vo vyhlásení prezidentskej kancelárie sa uvádza, že únoscami boli "prevažne teroristi odinakiaľ". Hazári sú nábožensky šiitskí moslimovia žijúci prevažne v strednom Afganistane. Hovoria dialektom perzštiny a predstavujú tretiu najväčšiu etnickú skupinu v tejto krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona