FOTO Slovenských koledníkov Dobrej noviny prijal prezident Kiska

NETKY.SK • 13 Január 2015, 13:32 • 2 min
FOTO Slovenských koledníkov Dobrej noviny prijal prezident Kiska

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes vo svojom bratislavskom sídle koledníkov Dobrej noviny. Skupinky detí z Banskej Bystrice, Trnavy a Námestova mu v koledníckom oblečení hudbou, spevom a básnickým slovom vinšovali zdravie, šťastie, lásku, svornosť a pobožnosť.

slovakia

left justify in out

"Tento 20. ročník sa niesol v znamení motta Dobrá novina mení môj život. Čím sme si chceli pripomenúť, že Dobrá novina mení životy ľudí, ktorí žijú v extrémnej chudobe v subsaharskej Afrike, cez projekty vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, sociálne. Zároveň mení životy aj u nás. K mnohým deťom a mladým ľuďom sa dostávajú myšlienky solidarity, dozvedajú sa, ako žijú ich rovesníci v Afrike a majú možnosť pre nich niečo urobiť. V tomto roku máme koledníkov, ktorých rodičia pred 20 rokmi začínali Dobrú novinu. Je to najväčšia dobrovoľnícka aktivita na Slovensku," povedal riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.
     

Zároveň pripomenul, že táto kolednícka akcia sa u nás prvý raz uskutočnila na Vianoce 1995. Vtedy koledovalo 2366 detí a 586 sprevádzajúcich osôb v 104 obciach a vykoledovali 1.123.718 slovenských korún. Nimi podporili výstavbu šiestich tried základnej školy pre deti zo slumov v kenskom hlavnom meste Nairobi. Počet koledníkov aj obcí postupne rástol a vo vlaňajšom 19. ročníku bola Dobrá novina už v 1244 obciach, koledovalo 21.433 detí a 5304 sprevádzajúcich osôb. Výnos z koledníckej zbierky predstavoval spolu s individuálnymi darmi a darcovskými sms 908.740,06 eura. Z tejto sumy podporili 30 projektov v Keni, Etiópii, Južnom Sudáne, Ugande a Rwande.
   

"Očakávame, že teraz vykoledovaná suma bude možno vyššia, do milióna eur. Zatiaľ máme na účte 789.366 eur, ale výsledok budeme vedieť až vo februári, keď dostaneme vyhodnotenie zo všetkých obcí," uviedol pre TASR Čaučík. 
     

"Ja som nesmierne rád, že tento projekt na Slovensku je. Jednak preto, že skoro 30.000 koledníkov chodí po dedinách a hovorí ľuďom, že treba pomáhať iným. Veľmi si vážim, že tú pomoc pošlete tam, kde ju najviac treba. V porovnaní s desiatkami iných krajín sa my na Slovensku máme veľmi dobre. Som rád, že vaša zbierka myslí na tých, kde každé jedno euro dokáže veľa pomôcť, kde je obrovská bieda, kde malé deti si nemajú dať čo do úst, že im pomáhate v ich vzdelávaní a pri ich živote," povedal prezident a do pokladničky Dobrej noviny finančne prispel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies