FOTO Slovenských bratov odsúdili v Británii za vykorisťovanie Slovákov na šesť rokov

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 09:08 • 2 min
FOTO Slovenských bratov odsúdili v Británii za vykorisťovanie Slovákov na šesť rokov

LONDÝN - Dvoch slovenských bratov žijúcich v meste Chatham v juhovýchodnom Anglicku, Mariána Džugu a Jozefa Džugu, odsúdili za obchodovanie s ľuďmi v Británii a vykorisťovanie slovenských spoluobčanov na šesť rokov väzenia. Informoval o tom dnes webový portál recruiter.co.uk.

slovakia

left justify in out

Rozsudok po mesačnom procese vyniesol korunný súd v Maidstone. Polícia v Kente a Essexe začala prípad vyšetrovať po tom, ako jedna z ich obetí v septembri 2012 nahlásila, že sa stala predmetom pracovného vykorisťovania. Tento človek uviedol, že na Slovensku bol v roku 2005 bezdomovcom a bratia ho presvedčili, aby odišiel do Británie, so sľubom, že tam preňho majú ubytovanie a prácu.

 

Pomohli mu zriadiť si tam účet v banke, ale prevzali nad ním kontrolu a hoci býval v Chathame, musel chodiť za prácou po celej krajine. Týždenne pracoval 40 až 60 hodín a zarobil 240 libier, do ruky však dostal iba od päť do 40 libier.

 

Britské orgány uskutočnili v novembri 2013 domovú prehliadku v bydlisku oboch bratov v Chathame a našli tam viacero ich obetí, ktoré boli nútené žiť v úbohých podmienkach a ktorým sa bratia vyhrážali násilím, ak nebudú poslúchať. Obete pracovali v rôznych priemyselných odvetviach, vrátane potravinárstva.

 

Všetky obete uviedli, že pricestovali na základe sľubu, že pre nich majú bratia prácu a ubytovanie. Štyri z obetí vypovedali aj pred súdom. Súd zistil, že bratia im kúpili lístky na autobus, po príjazde im pomohli zriadiť si bankový účet a potom im zobrali osobné doklady. Väčšinu zárobku svojich obetí utratili v hazardných hrách.

 

Súd uznal Mariána a Jozefa Džugovcov vinnými v jedinom bode obžaloby - obchodovaní s ľuďmi s cieľom vykorisťovať ich. Vo zvyšných bodoch obžaloby ich obvinení zbavil a v prípade Mariána Džugu dospela porota v jednom bode obžaloby k nerozhodnému výsledku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona