FOTO Slovenskí vojaci odchádzajú na Cyprus a do Afganistanu

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:32 • 2 min
FOTO Slovenskí vojaci odchádzajú na Cyprus a do Afganistanu

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci striedajú svojich kolegov na misii UNFICYP na Cypre a v operácii Resolute Support v Afganistane. S odchádzajúcou rotáciou sa dnes lúčili minister obrany Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

Na Cypre pôsobia slovenskí vojaci už takmer 16 rokov, pričom Slovenská republika je vedúcou krajinou v Sektore 4.  V aktuálnej 33. rotácii do nej odchádza 82 profesionálnych vojakov, z toho šesť žien. Dvaja vojaci, ktorí odchádzajú plniť úlohy do Afganistanu, budú súčasťou tzv. Air Advisory Teamu (AAT). Ich úlohou bude výcvik príslušníkov technického personálu Afganskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi-17/171. V tejto operácii pôsobí vyše 50 vojakov, sú tam zdravotníci, špecialisti na komunikačné a informačné systémy a príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia.

„Slovenská republika je spoľahlivým partnerom, ktorý si plní svoje medzinárodné záväzky, a pokiaľ ide o bezpečnosť, platí, že vieme nielen brať, ale aj dávať. Som presvedčený, že mierové misie OSN sú z pohľadu zabezpečenia mieru vo svete rovnako dôležité ako tie bojové,“ zdôraznil šéf rezortu obrany. Zároveň vyzdvihol, že slovenskí vojaci odviedli doteraz tak na Cypre, ako aj v Afganistane množstvo dobrej práce. Minister Gajdoš tiež poďakoval rodinám a blízkym vojakov za podporu.

Na Cypre sa doteraz vystriedalo takmer 3 000 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho viac ako 120 žien. Po aktuálnej rotácii bude na v misii UNFICYP pôsobiť celkovo 169 slovenských vojakov. V operácii Resolute Support je Slovenská republika zapojená od jej vzniku v roku 2015.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies