FOTO Slovák nakreslil unikátnu mapu: Svet po roztopení ľadovcov!

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 14:17 • 2 min
FOTO Slovák nakreslil unikátnu mapu: Svet po roztopení ľadovcov!

BRATISLAVA – Hladiny morí a oceánov stúpli od roku 1880 až o 20 centimetrov. Vedci predpovedajú, že do roku 2100 by mali hladiny stúpnuť až o 98 centimetrov. Ako bude vyzerať Zem, keď sa roztopia ľadovce?

slovakia

left justify in out

Odpoveď na túto otázku nám dal grafický dizajnér zo Slovenska Martin Vargic. Ten zobrazil ako bude vyzerať zemský povrch, ak sa roztopia ľadovce na severnom a južnom póle. Vargic predpovedal, že hladiny morí a oceánov sa zdvihnú o približne 79 metrov.

 

Na prvý pohľad nie je vidieť veľký rozdiel medzi dnešným povrchom Zeme. Ale pri bližšom pohľade, uvidíte, že niektoré veľké mestá úplne zmizli.

 

V Európe by napríklad zmizla polovica Anglicka vrátane hlavného mesta Londýna. Pod vodou by skončil aj Amsterdam a Berlín.

 

img

 

V USA by zmizla veľká časť východného pobrežia spolu s mestami ako New York, Miami, Washington, New Orelans a Houston.

 

img

 

Voda by výrazne zasiahla aj do Južnej Ameriky, kde by sa dostala najmä cez rieku Amazonku, ktorá by zatopila obrovskú časť Brazílie.

 

img

 

„Podľa posledných štúdií, je na planéte Zem toľko ľadu, že po jeho roztopení by dokázal zdvihnúť hladinu morí a oceánov o 80-100 metrov,“ napísal Vargic na svojej stránke.

 

Viac ako 75% populácie žije na miestach, ktoré sú položené v nadmorskej výške menej ako 100 metrov. Nárast hladiny oceánov a morí by mal katastrofické dôsledky na populáciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies