FOTO Slovák, ktorý sa stretol s Mandelom: Vladimír Weiss ml.!

NETKY.SK • 6 December 2013, 11:47 • 2 min
FOTO Slovák, ktorý sa stretol s Mandelom: Vladimír Weiss ml.!

BRATISLAVA -Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina stratila svojho najväčšieho syna. S držiteľom Nobelovej ceny sa stretol aj známy slovenský reprezentant Vladimír Weiss ml.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Weiss sa s bývalým Juhoafrickým prezidentom stretol počas letného turné Manchestru City v roku 2009 v JAR. Na fotografii je Weiss hneď po Mandelovej ľavici. Hráči City spolu s Vladimírom Weissom počas stretnutia zagratulovali Mandelovi k jeho 91. narodeninám.

Weiss na svojom profile na Instagrame označil toto stretnutie za „úžasný žážitok“ a má na neho skvelé spomienky.

Rolihlahla "Nelson" Mandela sa narodil v 18. júla 1918. Právnické vzdelanie získal v rámci diaľkového štúdia na johannesburskej univerzite. Krátko na to vstúpil do strany Africký národný kongres (ANC). Pod vplyvom indického lídra Mahátmu Gándhího organizoval nenásilné protesty proti vláde bielej menšiny v bývalej britskej kolónii. Postupne vieru v možný úspech nenásilného hnutia stratil a sa stal lídrom ozbrojeného krídla ANC. Začal s plánovaním a realizovaním diverzantskej činnosti a sabotáží proti vládnym cieľom. Po niekoľkých mesiacoch na úteku ho 5. augusta 1962 zatkli a o dva roky neskôr nakoniec odsúdili na doživotie pre pokus o štátny prevrat.

Mandela evidovaný pod známym číslom 46664 bol degradovaný na väzňa najnižšej úrovne a mal obmedzený kontakt s vonkajším svetom. Napriek tomu počas pobytu za mrežami diaľkovo študoval právo na Londýnskej univerzite, kde získal bakalársky titul. Stal sa však z neho predovšetkým hrdina čierneho odboja proti bielej vláde. V roku 1985 odmietol ponuku juhoafrického prezidenta Pietera Willema Bothu dostať sa na slobodu výmenou za bezpodmienečné vzdanie sa násilia. Aj napriek demonštráciám a medzinárodným výzvam sa jeho prepustenie stalo realitou až po Bothovej smrti. Jeho nástupca Frederik Willem de Klerk nariadil zrušenie zákazu strany ANC a prepustenie jej lídra na slobodu, čo mohol vo februári 1990 v priamom prenose sledovať celý svet.

Mandela spolu s de Klerkom doviedli krajinu k prvým slobodným a všeobecným voľbám. Hlasovanie jednoznačne vyhrala ANC a Mandela sa v roku 1994 stal vo veku 75 rokov prvým černošským prezidentom JAR. Počas jeho päťročného mandátu bolo prijatých mnoho zákonov s cieľom odstrániť diskrimináciu a rasovú segregáciu v krajine. V roku 1999 sa však Mandela odmietol uchádzať o ďalší prezidentských mandát a aj pod tlakom zdravotných problémov sa postupne stiahol z verejného života.

Mandela bol trikrát ženatý a zostalo po ňom šesť detí. Počas svojej politickej kariéry získal desiatky ocenení za svoj boj za ľudské práva vrátane Nobelovej ceny mieru v roku 1993, o ktorú sa podelil s de Klerkom. Mandela je dodnes hrdinom juhoafrického ľudu a veľmi uznávanou osobnosťou po celom svete. Na jeho počesť vyhlásila OSN 18. júla za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu. Symbol boja za ľudské práva sa však dlhé roky boril so zdravotnými problémami, pre ktoré sa niekoľkokrát objavili falošné správy o jeho smrti.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies