FOTO Skutočné bláznivé aprílové počasie: Toto nečakali ani meteorológovia

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 12:41 • 2 min
FOTO Skutočné bláznivé aprílové počasie: Toto nečakali ani meteorológovia

BRATISLAVA – Bláznivé aprílové počasie! Na začiatku mesiaca padali teplotné rekordy, koncom týždňa sa obloha poriadne zamračila. Na východ Slovenska sa dokonca vyskytol jav, ktorý nečakali ani meteorológovia.

slovakia

left justify in out

“Aj u nás sa včera vyskytli silné búrky. Niektoré boli aj supercelárne s väčšími krúpami (priemer max do 3 cm). Sezónu búrok sme tak otvorili veľmi skoro, podobne aj superciel. Za posledných 17 rokov ide o najskorší výskyt supercely na Slovensku (predtým to bol 11. apríl 2009),“ napísali meteorológovia z SHMÚ na Facebooku.

 

Aj u nás sa včera vyskytli silné búrky. Niektoré boli aj supercelárne s väčšími krúpami (priemer max do 3 cm). Sezónu bú...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, April 7, 2016

 

Supercela

Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá obsahuje jeden dlhotrvajúci, rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Bývajú sprevádzané divokým počasím – obrovskými krúpami, tornádami, prípadne prívalovými zrážkami či extrémnou elektrickou aktivitou.

 

Predpoveď počasia na piatok (Zdroj: SHMÚ):

Oblačno až zamračené. Miestami prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 19 až 25, na západe a severozápade 13 až 18 st. Prevažne severný vietor do 25 km/h.

 

Sobota:

Oblačno až zamračené.  Na väčšine územia dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Miestami, najmä na západe, výdatné zrážky. Nočná teplota 12 až 6 st. Denná teplota 8 až 14, na juhu a východe miestami 14 až 20 st. Prevažne severný vietor do 30, v nárazoch miestami okolo 50 km/h.

 

Nedeľa:

Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, vo vysokých horských polohách sneženie. Popoludní od západu ustávanie zrážok a čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Nočná teplota 11 až 6 st. Denná teplota 13 až 18 st., na krajnom západe a v Žilinskom kraji  a na Spiši 8 až 13 st. Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).

 

Pondelok:

Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď. Nočná teplota 10 až 5 st., na severe miestami okolo 3 st. Denná teplota 13 až 18, na severe okolo 11 st.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies