FOTO Sklad na Majakovského je v havarijnom stave, tvrdí investor

NETKY.SK • 27 November 2015, 11:06 • 2 min
FOTO Sklad na Majakovského je v havarijnom stave, tvrdí investor

BRATISLAVA - Búranie budovy v areáli na Majakovského ulici v Bratislave si podľa investora, ktorý tu pripravuje svoj rezidenčný projekt, vyžiadal havarijný stav budovy.

slovakia

left justify in out

Na búranie budovy, ktorá je majetkom štátu, no stojí na pozemkoch investora, upozornili občianski aktivisti s tým, že investor koná bez povolenia. Spoločnosť Park Residence, s.r.o. tvrdí, že búrať začali na základe výzvy mestskej časti Staré Mesto. "Na základe výzvy mestskej časti Bratislava - Staré Mesto zo dňa 16.októbra 2015 naša spoločnosť vykonáva neodkladné zabezpečovacie práce za účelom predísť ďalším škodám a ohrozeniam na živote," uviedol v stanovisku projektový manažér spoločnosti Park Residence, s.r.o. Dušan Tarčák s tým, že všetky súvisiace práce vykonávajú v súlade s platnými povoleniami. Staré Mesto síce potvrdilo, že majiteľa vyzvalo na zabezpečenie objektu, to však neznamená, že povolilo búranie. Podľa hovorkyne Starého Mesta Nory Gubkovej žiadosť o búracie povolenie dostali 12. novembra, no úrad zatiaľ povolenie nevydal.

 

Sklad v areáli na Majakovského ulici neďaleko Horského parku spravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Búraná budova sa podľa ministerstva dlhodobo nevyužíva, nie je v nej žiadny hnuteľný majetok štátu a bola vybudovaná v roku 1967 na pozemku, ktorý v súčasnosti nie je majetkom štátu. Ministerstvu prišiel 21. septembra list od právneho zástupcu spoločnosti Park Residence, s.r.o., so žiadosťou o odstránenie objektu vzhľadom na jeho nevyhovujúci technický stav a možné ohrozenie života, zdravia a majetku pracovníkov pri stavebných prácach.

 

Právny zástupca spoločnosti pritom v liste oznamoval, že jeho klient je ochotný znášať všetky náklady spojené s odstránením stavby, ktoré podľa odborného odhadu stavebného scenára vyčíslili na 42 630 eur bez DPH.

 

Ministerstvo teda preverilo technický stav objektu a stavebný inžinier potvrdil havarijný stav budovy. "Ministerstvo je toho názoru, že havarijný stav objektu zapríčinil aj zosuv svahu, ktorý bol do značnej miery zapríčinený aj nedostatočnými zabezpečovacími prácami na stabilizácii výkopu stavebnej jamy zo strany spoločnosti Park Residence, s.r.o.," tvrdí hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako najvhodnejšie odborníci navrhli stavbu odstrániť, jej prípadná rekonštrukcia je podľa odborného posúdenia prakticky nemožná a bola by aj neúmerne drahá. Technickú hodnotu objektu znalec stanovil na 6 256 eur, a keďže prípadná oprava by bola výrazne drahšia, minister na návrh Vyraďovacej komisie ministerstva rozhodol o likvidácii objektu podľa zákona o správe majetku štátu a súvisiacich predpisov.

 

Ministerstvo školstva teda súhlasilo s demontážou objektu a jeho ekologickou likvidáciou. To však ešte neznamená, že stavebník môže búrať. Ministerstvo spoločnosť upozornilo, že o ďalšom postupe ako aj prípadnej lehote na odstránenie stavby oboznámia stavebníka po získaní všetkých potrebných povolení. Ministerstvo požiadalo stavebný úrad o povolenie na odstránenie stavby. Keďže dodnes nedostalo žiadne povolenie, akékoľvek stavebné zásahy do objektu boli bez vedomia a súhlasu ministerstva. Rezort sa preto obrátil na spoločnosť Park Residence, s.r.o. ako aj jej právneho zástupcu so žiadosťou o bezodkladné zastavenie akýchkoľvek zásahov do objektu. Zároveň ministerstvo kontaktovalo príslušné orgány na zdokumentovanie stavu.
Občianski aktivisti z občianskeho združenia Mičurín vo štvrtok (26. novembra) upozornili aj na výrub stromov v tomto areáli v blízkosti Horského parku. Padnúť malo 14 stromov. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa bratislavského Starého Mesta Nora Gubková, stromy boli vyrúbané bez povolenia mestskej časti, miestny úrad prípad zadokumentoval a rieši ho už aj Okresný úrad Bratislava. Prípadom sa zaoberá aj polícia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona