FOTO Severná Kórea ukončila zjazd vládnucej strany veľkolepým zhromaždením

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 08:59 • 2 min
FOTO Severná Kórea ukončila zjazd vládnucej strany veľkolepým zhromaždením

PCHJONGJANG - Státisíce Severokórejčanov sa dnes zúčastnili v hlavnom meste Pchjongjang na zhromaždení pri príležitosti ukončenia zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP), prvého za uplynulých 36 rokov. Informuje o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Na zjazde došlo k upevneniu mocenskej pozície vodcu Kim Čong-una, ktorý získal i funkciu predsedu KSP. Delegáti podporili politiku národnej bezpečnosti KĽDR ohľadom budovania jadrového potenciálu a ekonomického rozvoja.

 

Dav pochodoval po námestí, mávajúc ružovými papierovými kvetmi, farebnými balónmi a červenými straníckymi zástavami. Kim z čestnej tribúny pozdravil zástupy ľudí a rozprával sa s armádnymi a straníckymi predstaviteľmi.

Na podujatí bol prítomný nezvyčajne vysoký počet zahraničných novinárov. Tamojšie úrady udelili povolenie na pokrývanie zjazdu vyše 100 novinárom zo sveta, hoci iba niekoľkým z nich povolili nakrátko nahliadnuť do kongresovej sály.

 

Čína síce zaslala Kim Čong-unovi oficiálnu gratuláciu k jeho novej funkcii, vlastného zástupcu však na zjazd do KĽDR nevyslala. Podľa analytikov to odzrkadľuje nespokojnosť Pekingu s nedávnymi indíciami, že Pchjongjang sa pripravuje na piatu jadrovú skúšku.

 

Na zjazde delegáti odštartovali nový päťročný plán pre ekonomiku, ktorú ťažko zasiahli sankcie uvalené na KĽDR v súvislosti s jej ostatnými jadrovými a raketovými skúškami. Kim však vyhlásil, že krajina je pripravená použiť nukleárny arzenál len v prípade ohrozenia svojej suverenity.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona