FOTO Severná a Južná Kórea dosiahli pri rokovaniach uspokojivú dohodu

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 06:11 • 2 min
FOTO Severná a Južná Kórea dosiahli pri rokovaniach uspokojivú dohodu

SOUL - Dosiahnutím "uspokojivej" dohody sa po vyše štyroch hodinách skončili pondelňajšie rozhovory medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a desaťčlennou juhokórejskou delegáciou.

slovakia

left justify in out

Stretnutie s juhokórejskou delegáciou bolo podľa KCNA "otvorené". Hovorilo sa na ňom okrem iného o tom, ako by sa mohli vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom "aktívne zlepšovať", ďalej o spôsoboch zaručenia "mieru a stability na Kórejskom polostrove" a "zmiernenia akútneho vojenského napätia" v oblasti či pokračovaní v dialógu. Podrobnosti o oznámenej dohode zatiaľ neboli zverejnené.

 

Juhokórejskú delegáciu, ktorá sa v utorok po ďalších stretnutiach so severokórejskými predstaviteľmi v Pchjongjangu vráti do vlasti, vedie Čong Ji-jong, šéf Národného bezpečnostného úradu. Jej členom je aj riaditeľ Národnej spravodajskej služby Sun Hun.

 

Čong Ji-jong ešte pred odletom povedal, že bude KĽDR tlmočiť odhodlanie juhokórejského prezidenta Mun Če-ina na denuklearizáciu Kórejského polostrova i dosiahnutie trvalého mieru. Soul chce podľa jeho slov Pchjongjang presvedčiť, aby obnovil dialóg o denuklearizácii so Spojenými štátmi i medzinárodným spoločenstvom.

 

Obe krajiny sa tiež dohodli, že koncom apríla usporiadajú spoločný summit. Summit, respektíve rozhovory medzi oboma Kóreami, sa podľa jeho slov uskutočnia v dedine Pchanmundžom ležiacej v Spoločnej bezpečnostnej oblasti (JSA) v pohraničnej demilitarizovanej zóne. Čong Ji-jong tiež uviedol, že Sever a Juh sa dohodli na zriadení horúcej telefonickej linky medzi ich lídrami, aby tak "zmiernili vojenské napätie", pričom súhlasili s tým, že prvý telefonát uskutočnia ešte pred zmieneným summitom.

 

Je to vôbec prvý raz, čo sa Kim Čong-un stretol s vysokopostavenými juhokórejskými predstaviteľmi od nástupu k moci v roku 2011. Na pondelňajšej schôdzke sa zúčastnila i Kimova mladšia sestra Kim Jo-džong, ktorá sa vo februári zúčastnila na otvorení zimných olympijských hier v Južnej Kórei, ako aj jeho manželka Ri Sol-džu, objavujúca sa na verejnosti len zriedkavo.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies