FOTO Sagan: Všetko je o tvrdom tréningu

NETKY.SK • 20 December 2016, 14:54 • 2 min
FOTO Sagan: Všetko je o tvrdom tréningu

BRATISLAVA - Keď sa v lete rozchýrilo, že slovenský cyklista Peter Sagan bude pokračovať v kariére vo vtedy druhodivíznom nemeckom tíme Bora-Hansgrohe, v prvom momente viacerým napadlo, či nejde o nemiestny žart.

slovakia

left justify in out

"Na prvý pohľad mi to vôbec nedávalo zmysel. Veď predsa Peter Sagan je momentálne marketingovo najžiadanejší cyklista a logicky sa núka jeho spojenie so silným a dlhé roky etablovaným tímom. V takom by mu predsa najlepšie zaplatili a a jeho hviezda by mohla zažiariť ešte jasnejšie v spojení s overenou značkou," uviedol v úvode svojej analýzy, prečo je Bora správnou voľbou pre dvojnásobného majstra sveta či premiérového majstra Európy, redaktor špecializovaného magazínu Velonews Andrew Hood. Prešlo niekoľko mesiacov a Hood sa pokúsil odkryť dôvody, prečo si začal myslieť, že Sagan s Nemcami a on s nimi môžu byť veľmi úspešní.


Konečne Team Sagan
Prvý raz vo svojej kariére sa Sagan ocitne v úlohe absolútneho tímového lídra. Už sa nebude musieť deliť o miesto pod slnkom s Albertom Contadorom ako naposledy v Tinkoffe či Vincenzom Nibalim ako predtým v Liquigase. "Samozrejme, aj Bora bude mať svojich lídrov pre veľké etapové preteky, akými sú Rafal Majka či Leopold König, ale bude to celé najmä o Saganovi. Každý skutočný líder potrebuje mať okolo seba ľudí, ktorým absolútne dôveruje a budú ho neustále podporovať. Bora aj angažovaním viacerých blízkych spolupracovníkov Sagana z Tinkoffu robí všetko pre to, aby to tak fungovalo," napísal Velonews.

 

A čo na to Sagan? "Dôvod, prečo som v Bore, je jednoduchý. Oni jediní mali o mňa skutočný záujem. Ostatní len rozprávali, rozprávali a nič neurobili. Nemám rád ľudí, ktorí len ´kecajú´. Keď som sa bavil so zástupcami iných tímov, bolo to len také bla, bla, bla..."

 

img


Sagan zbavený okov
Sagan bude mať 27 a pred sebou zrejme najlepšie roky kariéry. Aj preto potrebuje cítiť, že je ozajstným lídrom v tíme a má voľnosť na dosiahnutie ďalších úspechov. Sagan má za sebou neuveriteľných 13 mesiacov, ktoré mu priniesli dva tituly majstra sveta, triumf na monumentálnej klasike Okolo Flámska, piate zelené tričko spojené s víťaznými koncovkami etáp na Tour de France a ešte si aj stihol odskočiť k horskému odvetviu na olympijských hrách. Čo viac si ešte môže želať? Etapové víťazstvá na Gire alebo titul z klasiky Paríž-Roubaix či Miláno-Sanremo? "Čaká nás spoločne jedno veľké dobrodružstvo. Mám nový tím, ale ciele zostali rovnaké. Cyklistika sa nemení. Je to stále o tvrdom tréningu a šliapaní do pedálov..," povedal Sagan po podpise zmluvy v Bore.

 

img

 


Bora ako projekt postupných krokov
Ak niekto pochyboval o tom, či družstvo, ktoré ešte pred pár mesiacmi nemalo licenciu WorldTour, môže utvoriť Saganovi a spol. zodpovedajúce podmienky, manažér Ralph Denk vyvracia tieto obavy. Tvrdí, že Boru budoval ako postupne sa rozvíjajúci produkt z Kontinentálnej úrovne v roku 2010 cez Pro Kontinentálnu od roku 2011 až po súčasný "elitný level" pretekov WorldTour. Napriek nižšej výkonnostnej úrovni družstvo ešte pod názvom Team NetApp–Endura či Bora Argon 18 odjazdilo tri edície slávnej Tour de France a pravidelne nechýbalo ani na najväčších jarných klasikách. Všade tam získavalo skúsenosti využiteľné pre budúcnosť.

 

img

 

"Stretnutie Denka a Sagana v Monte Carle toto leto dopadlo veľmi dobre a sľuby manažéra sa postupne napĺňajú. Tím expanduje čo do veľkosti v počte jazdcov, ale aj realizačného tímu, a Saganovi poskytne maximálnu podporu. Sagan a Bora sú pripravení tvrdo pracovať jeden pre druhého," myslí si redaktor Velonews. Jeho slová dopĺňa Ralph Denk: "Náš projekt vyrástol do veľkých rozmerov. Bolo to pre nás všetkých trochu stresujúce obdobie, lebo zdvojnásobiť počet ľudí zo 40 na 80 nie je len tak. Vyrástli sme a tešíme sa na to, čo príde."

Popularita na úrovni Frooma či Contadora
Aj Peter Sagan zhodnotil prvé kroky v novom prostredí ako veľmi vydarené. Tým, že si z Tinkoffu so sebou potiahol brata Juraja, ďalších dvoch krajanov Michaela Kolářa a Erika Bašku, športového riaditeľa Jána Valacha či dobrého poľského kamaráta Macieja Bodnara, nemá dôvod cítiť sa v nemeckej "stajni" ako cudzinec.

 

"Dôležité môžu byť aj nákupy typu skúseného klasikára Marcusa Burghardta (BMC Racing) alebo šprintéra Mattea Pelucchiho (IAM Cycling). Dá sa predpokladať, že tímová podpora pre Sagana bude preukázaná skutočne vo vyššej miere ako v čase, keď musel aj on pomáhať Contadorovi či Nibalimu," myslí si Velonews. Sagan k tomu na nedávnej tlačovej besede počas sústredenia v Španielsku uviedol: "Atmosféra je taká dobrá, že ani nemám pocit, že som zmenil tím. Necítim sa ako nový muž na palube." Ralph Denk skonštatoval: "Sagana môžeme ako osobnosť v pelotóne zaradiť na jednu úroveň s Froomom či Contadorom. V minulosti bolo pravidlom, že najväčšími hviezdami boli jazdci pre celkovú klasifikáciu, čiže víťazi Tour de France či Giro d´Italia. Sagan je však natoľko výnimočný, že toto už neplatí a jeho popularita je rovnaká ako v prípade týchto hviezd."



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona