FOTO S leteckými záchranármi, ktorí zahynuli pri nehode vrtuľníku, sa lúčili stovky ľudí

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:12 • 2 min
FOTO S leteckými záchranármi, ktorí zahynuli pri nehode vrtuľníku, sa lúčili stovky ľudí

POPRAD – Kolegovia, priatelia, rodinní príslušníci i predstavitelia štátu a samospráv sa dnes v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade rozlúčili s troma záchranármi, ktorí 7. septembra tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (ATE) sa v lese v Strelníkoch zrútila 7. septembra v nočných hodinách. Na palube najnovšieho vrtuľníka Bell 429 spoločnosti ATE sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. Na palube zahynul aj 38-ročný pacient, ktorého mal previezť vrtuľník do nemocnice v Banskej Bystrici. "Ľudia, s ktorými sme sa prišli dnes rozlúčiť, sa žiadnych hraníc nebáli. Za každých okolností podávali osobné maximá," povedal počas poslednej rozlúčky riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Ján Kuboši.

 

img

 

Smrť vo vrtuľníku našiel i jeho pilot Ján Rušin, na ktorého si jeho kolegovia spomínajú ako na veľkého profesionála. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Pri tragickej nehode zahynula aj lekárka Patrícia Krajňáková, ktorá lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár. Záchranár Tomáš Dovjak so smútkom v hlase povedal, že každý deň pomáhajú druhým ľuďom a keď zistia, že pomoc potrebujú oni, je to už ťažšie.

 

img

 

Slzám sa pri dnešnej rozlúčke neubránilo mnoho ľudí. "Boli to blízki ľudia, pretože to boli naši kolegovia, či už na leteckej, alebo pozemnej záchranke. Dúfam, že pri takejto príležitosti sa už nikdy nezídeme. Je nám všetkým ľúto, že sa takéto veci dejú. Myslím si, že v našich spomienkach zostanú ešte dlhé roky," povedal záchranár Martin Šefc.

 

Rozlúčku viedol spišský pomocný emeritný biskup Andrej Imrich. Na znak úcty krúžil v čase, keď z kostola vychádzali smútiaci ľudia, záchranársky vrtuľník ATE, rovnako sa rozozvučali aj sirény záchraniek. Po spoločnej rozlúčke sa počas dňa uskutočnia súkromné pohreby.

 

Záchranár František Bartoš

 

img

 

Lekárka Patrícia Krajňáková

 

img

 

Pilot Ján Rušin

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies