FOTO Rozkošná Paisley sa narodila s obrovským jazykom, po dvoch operáciach sa konečne dokáže usmiať

NETKY.SK • 14 Október 2016, 19:01 • 2 min
FOTO Rozkošná Paisley sa narodila s obrovským jazykom, po dvoch operáciach sa konečne dokáže usmiať

SEVERNÁ DAKOTA - Paisley Morrison-Johnson sa narodila s jazykov veľkým, aký majú dospelí ľudia. Kvôli nemu nedokázala normálne prijímať potravu a lekári sa báli, že sa zadusí.

slovakia

left justify in out

Dievčatko zo Severnej Dakoty trpí tzv. syndrómom BWS, ktorý zapríčiňuje nadmerný rast a postihuje jedno z 11-tisíc novorodencov na svete.

 

Jazyk dievčatka bol dvojnásobne väčší ako jej ústa. Šokovaní lekári tvrdia, že väčší jazyk nikdy predtým nevideli. Približne 90 percent detí so zväčšeným jazykom má problémy s dýchaním, kŕmením a rečou.

Kým Paisley dovŕšila šesť mesiacov, musela byť napájaná na gastronómickú trubicu, pretože takmer vôbec nedokázala jesť. Lekári sa ju spočiatku snažili kŕmiť detskou fľaškou s dudlíkom, ale žiaden nebol dobrý. Počas prvého týždňa svojho života ani nemohla sama dýchať.

 

Znepokojení rodičia Madison Kienow a Shannon Morrison-Johnson dúfali, že dcérkyne ústa časom narastú a prispôsobia sa jazyku. Nestalo sa tak a dokonca aj po prvej operácii na zmenšenie jazyka, jej stále trčal z úst.

 

Pred šiestimi mesiacmi Paisley absolvovala druhú operáciu a konečne sa môže usmievať. Lekári jej z jazyka odstránili takmer 15 cm.

 

Paisley, ktorá má teraz 16 mesiacov, už začína hovoriť prvé slová. "Vyzerá ako úplne nové bábätko, jej tvárové črty sa zmenili, usmieva sa a začína rozprávať,“ hovorí nadšená mamička.

 

Ešte pred operáciu rodičom dali zabrať cudzí ľudia, ktorí sa po nich obzerali a vypytovali, prečo má tak veľký jazyk a neustále robí grimasy.

 

Lekári dúfajú, že Paisley už nebude potrebovať ďalšiu operáciu na zmenšenie jazyka. Pod drobnohľadom lekárov však naďalej zostáva. Syndróm BWS sa totiž spája s vyšším rizikom tvorby rakovinových nádorov, pretom chodí každé tri mesiace na kontrolu.

 

img

 

Rodičia sa o ňu starajú najlepšie ako vedia a dúfajú, že bude v poriadku.

 

Držíme palce!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies