FOTO Rotný Adamko zachránil ľudí, dostal od Kisku medailu Za statočnosť

NETKY.SK • 17 December 2015, 14:42 • 2 min
FOTO Rotný Adamko zachránil ľudí, dostal od Kisku medailu Za statočnosť

BRATISLAVA – Profesionálnemu vojakovi rotnému Andrejovi Adamkovi, ktorý pomohol v Afganistane zachrániť niekoľko ľudských životov, odovzdal dnes prezident Andrej Kiska vojenskú medailu Za statočnosť.

slovakia

left justify in out

Ako informuje prezident na svojej facebookovej stránke, Adamko pomáhal vytiahnuť zranených vojakov z havarovaného vrtuľníka v Kábule. Poskytol im prvú pomoc, hoci pri tom sám ohrozil svoj život. Hrozilo, že vrtuľník vybuchne na zemi. Prezident Adamkovi poďakoval za prejavenú odvahu, statočnosť a ľudskosť. Ozbrojeným silám poďakoval za to, že majú pripravených takýchto profesionálnych vojakov, ktorí si vedia plniť svoje povinnosti. Takéto správy podľa prezidenta na adresu slovenských vojakov počúva často. „Dobre sa počúvajú a som na našich vojakov hrdý,“ uviedol prezident.

 

 

 

HRDOSŤ Ani sekundu neváhal pomôcť vytiahnuť zranených vojakov z havarovaného vrtuľníka v Kábule. Poskytol im prvú...

Posted by Andrej Kiska on Thursday, December 17, 2015


Po desiatich rokoch sa minulý rok skončila v Afganistane bojová operácia ISAF a jej prirodzeným pokračovaním sa od januára stala nebojová misia Resolute Support. Jej primárnym cieľom je podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl. V Afganistane má Slovensko v súčasnosti nasadených do 50 vojakov. Ich jadro tvoria členovia 5. pluku špeciálneho určenia - útvaru síl pre špeciálne operácie. Okrem vojakov školiacich afganských kolegov pôsobia priamo v Kábule slovenskí vojaci v najvyššom veliteľstve Resolute Support a dvaja zdravotníci v poľných nemocniciach. V štruktúre najvyššieho veliteľstva špeciálnych síl v Afganistane NSOCC-A reprezentuje Slovenskú republiku jeden člen 5. pluku špeciálneho určenia. Parlament už schválil rozšírenie úloh našich vojakov v Afganistane, na budúci rok by mali naši vojaci začať cvičiť príslušníkov technického personálu Afganskej národnej armády pre vrtuľníky Mi-17/171.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies