FOTO Robo Mikla pokrstil svoju zbierku básní Maliar slov

NETKY.SK • 16 Február 2016, 08:03 • 2 min
FOTO Robo Mikla pokrstil svoju zbierku básní Maliar slov

BRATISLAVA - Slovenský spevák a hudobník Robo Mikla pokrstil v pondelok večer v bratislavskom Kafe Scherz svoju debutovú zbierku básní Maliar slov.

slovakia

left justify in out

Mladý interpret v nej na 115 stranách prináša desiatky starších i nových básní, ktoré rozdelil do troch statí: Život zvaný R, Vášeň zvaná E a Aura zvaná L. „Prvá sekcia je o mne a o živote, druhá je taká ľahko erotická a tretia je čistá láska,“ povedal Mikla v rozhovore pre agentúru SITA.

 

Hudobníka, ktorý sa pod knihu podpísal svojím pseudonymom Woytech Zenka, k vydaniu jeho prvotiny doviedol vraj sám život. „Ľudia si myslia, že som to napísal pred pol rokom, ale sú tam aj básne, ktoré sú staré možno desať rokov. Tak sa to zbierkalo a moja dobrá kamarátka a osobná manažérka mala už dávnejšie nápad, že by sme to mohli vydať a asi pred rokom a pol mi oznámila, že už je tých básní cez deväťdesiat, čo som vôbec nečakal, tak sme si povedali, že ideme do toho,“ priblížil autor.

 

Prvú básničku vraj napísal už ako sedemročný. „Vtedy som tak trošku pretextoval Ranenú brezu. No už keď som mal asi päť rokov, videl som Vinnetoua a bola tam jedna postavička, ktorá všetko hovorila vo veršoch. To sa mi zapáčilo, tak som začal komunikovať skrz verše s okolitým svetom. V podstate aj všetky skladby a celá hudba je o tom, že sa pracuje so slovom. Ten systém, ako robiť text, báseň, hudobný či nehudobný text, som sa neskôr snažil naštudovať cez Jozefa Urbana a jeho knihu Utrpenie mladého poeta, takže čo to o tom viem a čo neviem, to sa doučím. Snažím sa hlavne, aby moje texty mali nejakú výpovednú hodnotu, či už satirickú alebo akúkoľvek, aby po dočítaní mojej básne mal človek aj nejaký pocit a aby prežil nejakú katarziu,“ poznamenal známy rodák z Banskej Štiavnice, ktorý štyri básne zo zbierky vraj i zhudobnil.

 

Knihu vodou pokrstil aforista a spisovateľ Ondrej Kalamár. „Teším sa, že prijal moje pozvanie. On má totiž také trefné aforizmy a tak trefné veci vyberá zo života, že nikdy by mi nenapadlo skombinovať také slová a vety,“ podotkol hudobník. Kalamára vraj Miklova tvorba okamžite zaujala. „Niektoré jeho verše ma upútali hlavne tou rýdzou, niekedy až surovou výpoveďou. Ja sa poéziou zaoberám, sám som autor poézie a musím povedať, že v tejto knižke sa dajú nájsť nejaké nedostatky, čo sa týka štruktúry básne alebo rýmovania, ale nie je to o hľadaní chýb. Je to o autentickosti tej výpovede a to si myslím, že Robovi ide veľmi dobre,“ vyjadril sa krstný otec. O ilustrácie v knihe, ktorá vyšla vo vydavateľstve Axima, sa postaral Jaroslav Procner.

 

Atmosféru večera známy interpret dotvoril zhruba hodinovým koncertom, počas ktorého zazneli prebraté skladby i jeho staršie autorské hity, medzi nimi napríklad Brehy, Ľalia, Mne ku šťastiu stačí, Rebel Yell, Kým ťa mám, Blázon pianista, Grcka a ďalšie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies