FOTO Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie napreduje, čoskoro rozoberú premostenie

NETKY.SK • 18 Január 2017, 13:33 • 2 min
FOTO Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie napreduje, čoskoro rozoberú premostenie

BRATISLAVA - Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave prechádza z búracej fázy do stavebnej.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, v najbližšom čase sa začne rozoberať konštrukcia premostenia. Nové objekty, ktoré vzniknú, majú už základovú dosku, začínajú pribúdať stavebné konštrukcie v objektoch, ktoré sa majú rekonštruovať. Doteraz sa na stavbe minulo 4 549 794,43 eura vrátane DPH, čo je 11,97 percenta z celkových prostriedkov na rekonštrukciu. Vynovené premostenie, ktoré pre zlý technický stav zatvorili pred takmer 16 rokmi (1. marca 2001) aj celý areál SNG by mohla verejnosť v novej podobe navštíviť začiatkom roka 2019.


Zmluvu s dodávateľom stavebných prác podpísala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá 28. decembra 2015 a presne pred rokom, 18. januára 2016, SNG odovzdala stavenisko. „Musím povedať, že keď sa človek teraz prejde po stavenisku, tak je veľmi ťažké nájsť tú starú galériu, pretože práce veľmi postúpili. Celý minulý rok bol skôr v duchu búracích prác, museli sa odstrániť všetky staré, zlé rozvody a konštrukcie, obnažiť rôzne vrstvy a začali sa budovať nové konštrukcie. Súčasťou rekonštrukcie je aj jedna novostavba – depozitárny dom. Tam sa nám podarilo na konci roka vybetónovať základovú dosku,“ priblížila doterajší priebeh stavby pre médiá Kusá, podľa ktorej je rekonštrukcia aj historickou sondou do dejín Bratislavy.

 

Ako ďalej po skončení tlačovej besedy povedala, najviac viditeľné premostenie „je zvonku zdanlivo neporušené, zvnútra je však úplne ´vykuchané´ a na jar sa dá dole jeho plášť. Prvýkrát bude vidieť jeho konštrukciu a bude to vyzerať ako v 75., keď ho budovali. Bude to veľmi zvláštna situácia, pretože zrazu bude vidieť na všetky tie stavby za ňou a Bratislavčania prvýkrát pochopia, prečo tam to premostenie musí byť, pretože to všetko, čo sa za tým už postavilo nevyzerá vôbec veľmi pekne“. Premostenie by v najbližších dvoch rokoch malo dostať nový plášť, infraštruktúru, pribudnú v ňom i vyhliadky. SNG podľa Alexandry Kusej dúfa, že svoju zlú povesť vďaka novým funkciám stratí.


Pokračovanie rekonštrukcie, modernizácie a dostavby sídla SNG v Bratislave je zaistené aj v tohtoročnom rozpočte ministerstva kultúry. Na tento účel je vyhradených 12 miliónov eur. Projekt rekonštrukcie SNG je vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH a uskutočniť sa má počas 36 mesiacov v rokoch 2016 až 2018.


Národná galéria počas obnovy svojho sídla pokračuje vo výstavách a programoch v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra. Ako na dnešnej tlačovej besede avizoval vedúci kurátor Zbierok starého umenia SNG Dušan Buran, prvú výstavu v bratislavskej SNG v tomto roku otvoria 24. marca a je venovaná osobnosti slovenskej neo-avantgardy Milanovi Adamčiakovi (1946 – 2017). Výstava predstaví hlavné črty Adamčiaka, ktorý náhle zomrel v utorok 17. januára. S jeho tvorbou spájajúcou vedu, hudbu, poéziu a vizuálne umenie zoznámi verejnosť aj pripravovaná publikácia.

 

Ďalšie výstavy ponúknu napríklad súčasnú grafiku, gotické umenie, maliara Miloša Alexandra Bazovského ako fotografa a tiež najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku Friedricha Weinwurma. Najväčší projekt roka 2017 je venovaný móde na Slovensku v rokoch 1945 až 1989. Výstavu Nech šije! otvoria 7. apríla. V zahraničí sa SNG podieľa na výstave Poklady baroka – medzi Bratislavou a Krakovom v Národnom múzeu v poľskom Krakove. Uskutoční sa od februára do apríla a je prvou veľkou prehliadkou barokového umenia z územia dnešného Slovenska a Poľska. Galéria taktiež pripravuje výstavu Jany Želibskej na Bienále výtvarného umenia v Benátkach v máji.


Novým generálnym partnerom SNG je Tatra banka, ktorá dlhodobo podporuje slovenských umelcov, kultúrne projekty a inštitúcie. Spolupráca umožní štvrtý rok pokračovať vo voľnom vstupe do SNG v Bratislave a podporia sa aj výstavy a vzdelávacie aktivity SNG. Zároveň je možné každú prvú nedeľu v mesiaci navštíviť zadarmo múzeá a galérie, vrátane národnej, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo kultúry. Viac o národnej galérii a jej programe v Bratislave, ale aj v pobočkách na Slovensku možno nájsť na jej webstránke https://www.sng.sk.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona