BRATISLAVA - Broskyne majú atraktívnu vôňu, výbornú chuť a sú plné šťavy. Obsahujú veľké množstvo minerálov, vitamínov a látok, ktoré sú dôležité pre funkciu tela.
Broskyňový kompót.
1. Najskôr si uvaríme nálev. Do 1 litra vody pridáme 400 g kryštálového cukru, necháme rozpustiť a vychladnúť. Broskyne dôkladne umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky, uložíme do pohárov a zalejeme nálevom.
Poháre uzatvoríme, sterilizujeme 15 minút na 85 °C. Broskyne môžete zavárať celé, polené, v šupke, aj bez šupky.
Broskyňový lekvár.
1. Na 1 kg očistených broskýň potrebujeme 600 g kryštálového cukru. Broskyne ošúpeme, ak nejde šupka dolu, ponoríme ich do vriacej vody, pokrájame na malé kúsky, pridáme cukor a dáme variť do väčšieho hrnca.
2. Keď sú rozvarené, rozmixujeme ich ponorným mixérom.
3. Potom si po častiach naberáme lekvár do malej panvice a miešame, kým sa nevyparí voda. Nalievame do pohárov, uzatvoríme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies