Bratislava - Šafran. Stačí malé množstvo a jedlo získa nezameniteľnú chuť, nádhernú vôňu a zaujímavú farbu. Milujú ho Španieli, Angličania, Francúzi, Taliani i Švédi. V Indii je súčasťou sladkostí i zmrzliny. V slovenskej kuchyni sa šafran siaty využíva pomenej, hoci skvelo dochutí ryby i jedlá pripravené z ryže. Ak ste nejedli pokrm ochutený touto koreninou, čo keby ste skúsili pripraviť šafranové rizoto s bravčovým mäsom.
Suroviny pre 4 osoby:
150 g ryže, 400 ml zeleninového vývaru, trochu šafranu, 1 cibuľu, 1 PL masla, olej, soľ, mleté čierne korenie, 400 g bravčového mäsa,
Príprava receptu:
1. Bravčové mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a pokrájame na malé rezance. Dochutíme ich soľou a opražíme na rozpálenom oleji do zlatista.
2. Opečené mäso preložíme do ohňovzdornej misy, podlejeme výpekom, vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre.
3. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na oleji. Pridáme premytú ryžu, soľ a pražíme. Prilejeme polovicu teplého vývaru a dusíme na miernom ohni prikryté pokrievkou.
4. Vo zvyšnom vývare rozpustíme šafran, prilejeme ho k ryži a zľahka vmiešame. Dusíme domäkka, zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením a pridáme upečené mäso.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.