BRATISLAVA - Trochu triku, šťastia moc, prajeme Vám krásnu Veľkú noc.
Domáci vaječný likér
Suroviny:
4 vaječné žĺtky, 2 vanilkové cukry, 1 ks kondenzovaného sladeného mlieka Salko, 1 l mlieka, 3 dcl rumu, 1-2 dcl vodky,
Príprava:
Žĺtky zmiešam s cukrom v mixéry do rozpustenia, pridáme salko, mlieko, nakoniec rum a vodku.
Ak máte radi sladšie, môžete pridať cukor. Nalejte do fliaš a nechajte odstáť.
Špenátová roláda
Suroviny:
400 g mrazený špenát,3 vajcia, 120g polohrubej múky, 2 PL oleja, 2 strúčky cesnaku, 1 ČL prášku do pečiva, soľ,
Plnka:
150 g nátierkového masla, 1 syr v črievku, 50 g tvrdého strúhaného syru, šunka alebo losos,
kapia, cibuľka, cesnak
Príprava:
1. Špenát dáme rozmraziť, vodu zlejeme. Pridáme žĺtka, soľ, cesnak a premiešame.
2. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov.
3. Zmiešame a preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri 180°C asi 12 min.
4. Horúce upečené cesto zrolujeme spolu s papierom do rolády a necháme vychladnúť. Maslo, tavený syr, eidam, kapiu, cibuľku a cesnak zmiešame, natrieme na vychladnutý korpus.
5. Na to uložíme šunku alebo údeného lososa a zvinieme. Dáme do chladničky.
Kačka na víne a pomarančoch
Suroviny:
Kačka(2kg), 5 pomarančov, 4 jablká, 2 červené papriky, 2 dcl bieleho vína , 2 PL medu, grilovacie korenie, bylinková soľ, mleté čierne korenie , za hrsť klinčekov
Príprava:
1. Umytú a očistenú kačicu osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku a naplníme ju očistenými a nakrájanými jablkami.
2. Klinčeky napichneme do kože kačky, položíme ju na pekáč, obložíme plátkami umytých pomarančov, prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180°C približne 30 minút.
3. Potom alobal odkryjeme, kačku potrieme vínom zmiešaným s medom a pečieme približne 1 hodinu, podľa potreby podlievame priebežne výpekom alebo aj horúcou vodou.
Podávame s kapustou, knedľou a lokšami.
Prajeme dobrú chuť.