FOTO Recept: Veľkonočná nedeľa
BRATISLAVA – Hovädzia polievka a pečená hus. Už pri čítaní receptov na dnes sa Vám určite zbiehajú slinky.
Silný hovädzí vývar.
Suroviny pre 4 osoby:
500g hovädzieho predného, 2 špikové kosti, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, celé korenie, petržlenovú vňať, rezance,
Príprava:
1. Mäso a špikové kosti umyjeme dáme do vody, pridáme celé korenie a varíme asi 1 hodinu.

2. Počas varenia sitkom vyberáme penu.

3. Potom pridáme všetku očistenú zeleninu, soľ a pomaličky dovaríme do mäkka. Mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme a vrátime do nej nakrájané mäso a zeleninu.


Do polievky na tanieri pridáme rezance a posypeme petržlenovou vňaťou.

Pečená hus.
1. Hus očistíme, nasolíme a necháme 12 hodín odležať.

2. Pred pečením ju polejeme mliekom, uložíme do pekáča, podlejeme vodou, hus popicháme vidličkou a do vnútra vložíme 2 rozkrojené jablká.


3. Pekáč zakryjeme a pečieme asi 3 hodiny pri 150°C. Počas pečenia hus podlievame masťou ktorá sa vytopila a tú aj priebežne odoberáme. Posledných 10-20 minút pečenia zvýšime teplotu na 200°C, pečieme odokrytú. Dobrá rada na záver. Počas pečenia potrite hus smotanou, tak bude koža chrumkavá.

Podávame s kapustou a knedľou, alebo pečenými lokšami.

Prajeme dobrú chuť.
Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR
Foto: internet
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk