BRATISLAVA - Len nedávno skončili Vianoce a už je tu Veľká noc. Čo poviete na naše nedeľné menu?
Knedličková polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
3 mrkvy, 1 petržlen, 2 strúčiky cesnaku, 1 kaleráb, hrášok, petržlenovú vňať, maslo, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, 1 zeleninový bujón,
Na knedličky: 1 vajce, krupicu, vegetu, 1 PL masla,
Príprava receptu:
1. Zeleninu očistíme, nakrájame a dáme variť do vody, do ktorej sme pridali bujón, soľ, vegetu a mleté čierne korenie. Uvaríme do mäkka.
2. Z vajíčka, krupice, masla a trošku vegety si pripravíme husté cestíčko, ktoré lyžicou vkladáme do polievky. Necháme prevrieť a odstavíme.
3. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Pečená jahňacina.
Suroviny:
1,5 kg jahňaciny (pliecko s kosťou), 25 dkg slaniny, 1 cibuľu, 1 zeler, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pyré, 3 dcl silnej slepačej polievky, 1 PL hladkej múky, 3 dcl suchého bieleho vína, 1 mrkvu, 10 ks čiernych olív, kytičku tymianu s petržlenom, nastrúhanú kôru z jedného pomaranča, 3 zemiaky, 4 petržleny, soľ, mleté čierne korenie, maslo, olivový olej,
Príprava receptu:
1. Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame. Mäso opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Vo woku zohrejeme olej s maslom a mäso zo všetkých strán opekáme, kým nezíska zlatistú farbu. Vyberieme ho, na tom istom výpeku opečieme nakrájanú slaninu, ktorú tiež vyberieme. Do toho istého oleja vložíme nakrájanú cibuľu, po dvoch minútach prelisovaný cesnak, napokon zeler. Restujeme asi 6 minút.
2. Pridáme paradajkové pyré, múku, biele víno, prilejeme polievku, privedieme k varu a stíšime plameň. Vložíme mäso, mrkvu, pomarančovú kôru, slaninu, petržlen, tymian. Osolíme a varíme asi 2 hodiny. Potom pridáme olivy, očistené a na štvrtiny nakrájané zemiaky a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec nasypeme nakrájanú petržlenovú vňať.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies