BRATISLAVA - Na prípravu jedla najčastejšie používame bravčové, kuracie a hovädzie mäso. Nakoľko sme pre vás celý týždeň pripravovali recepty z hovädzieho mäsa, nebude inak ani v nedeľu. Stará klasika. Polievka z hovädzieho mäsa a sviečková na smotane.
Hovädzia polievka
Suroviny pre 4 osoby:
500g hovädzieho predného, 2 špikové kosti, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, celé korenie, petržlenovú vňať, rezance,
Príprava:
1. Mäso a špikové kosti umyjeme dáme do vody, pridáme celé korenie a varíme asi 1 hodinu.
2. Počas varenia sitkom vyberáme penu.
3. Potom pridáme všetku očistenú zeleninu, soľ a pomaličky dovaríme do mäkka.
4. Mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme a vrátime do nej nakrájané mäso a zeleninu.
Do polievky na tanieri pridáme rezance a posypeme petržlenovou vňaťou.
Sviečková omáčka
Suroviny:
1 kg sviečkovej, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, 2 bobkové listy, nové korenie, celé korenie, 2 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, smotanu na varenie, 2 PL hladkej múky, cukor, citrónovú šťavu,
Príprava:
1. Mäso umyjeme, necháme v celku a nasolíme.
2. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Keď začne sklovitieť pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Vyberieme na tanier a posypeme mletým korením.
3. K cibuli pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, koreniny, horčicu a spolu chvíľu restujeme. Potom zeleninu zalejeme vodou, pridáme vegetu, vložíme mäso a uvaríme do mäkka.
4. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.
5. Koreniny odstránime a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. V smotane rozmiešame hladkú múku a prilejeme k rozmixovanej zelenine. Podľa potreby prilejeme mlieko a necháme prevrieť.
Dochutíme soľou, cukrom, prípadne citrónovou šťavou. Podávame s knedľou.
Prajeme dobrú chuť.