BRATISLAVA - O špargli sa zvykne hovoriť ako o kráľovskej zelenine. Už oddávna bola uznávaná aj ako afrodiziakum. Urobte si z nej nedeľný obed.
Špargľovo-brokolicová polievka
Suroviny pre 4 osoby:
500 g špargle, 250 g brokolice, 1 pór, 1 bujón, 1 ČL mletej sladkej papriky, soľ, 1 PL oleja, 1 PL zemiakového škrobu, 1 ČL cukru,
Príprava:
Špargľu očistíme, umyjeme, pokrájame na 1 cm kúsky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájaný pór, mletú papriku, bujón, zalejeme vodou a udusíme takmer do mäkka.
2. Potom vložíme brokolicu a dovaríme.
3. Dolejeme vodou podľa potreby, zahustíme škrobom ktorý sme rozmiešali v troche vody, dochutíme cukrom.
Morčacie závitky so špargľou
Suroviny pre 4 osoby:
8 rezňov, 200 g hladkej múky, 16 ks špargle, 3 vajíčka, 8 PL mlieka, soľ, korenie, sezam,
Príprava:
1. Mäso vyklepeme na tenko, osolíme a okoreníme.
2. Do stredu uložíme špargle.
3. Zvinieme a spojíme špáradlom.
4. Z múky, vajíčok, mlieka vypracujeme cestíčko, do ktorého na záver pridáme sezamové semienka. Závitky obalíme v cestíčku a vypražíme na oleji.
Podávame so zemiakovou kašou a šalátom.
Prajeme dobrú chuť.