BRATISLAVA - Veľký hrniec pariacej sa polievky na sporáku, to sú asi najčastejšie spomienky na víkendové varenie. Tú vôňu si pamätáme už od detstva. Polievka nielen zasýti, ale v chladnom počasí aj zohreje. Husté polievky často dokážu nahradiť aj hlavné jedlo, ak sa zajedajú s krajcom voňavého čerstvo upečeného chlebíka.
Suroviny pre 4 osoby:
400 g zemiakov, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g mrazeného hrášku, 1 pór, 2 mrkvy, mletý muškátový oriešok, mletá rasca, soľ, 100 ml smotany na varenie, 1 lyžica oleja
Príprava:
1. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.
2. Uvaríme domäkka so zeleninovým vývarom.
3. Časť zemiakov vyberieme a zvyšok rozmixujeme.
4. Pór a mrkvu očistíme a pokrájame na kolieska. Na oleji opražíme kolieska mrkvy, prikryjeme a za občasného premiešania dusíme 10 minút. Ku koncu dusenia pridáme kolieska póru a ešte krátko restujeme.
5. Do udusenej zeleniny pridáme hrášok a uvarené kocky zemiakov, dochutíme mletým muškátovým orieškom, posypeme mletou rascou, osolíme a niekoľko minút ešte podusíme.
6. Nakoniec prilejeme vývar rozmixovaný so zemiakmi, zjemníme smotanou a povaríme.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies