BRATISLAVA - Ak Vás včera neoslovil žiadny recept, máme pre Vás nové. Čo poviete?
Veľkonočný veniec.
Suroviny:
2 dcl vlažného mlieka, 1 PL práškového cukru, 15 g droždia, 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 dcl oleja, štipka soli, 2 PL hrozienok namočených v rume, mandle, 2 PL mlieka na potretie venca, 2 PL marhuľového džemu, na ozdobu sekané mandle, hrozienka, sušené ovocie
Príprava receptu:
1. Z mlieka, cukru, soli a droždia si pripravíme kvások.
2. Do preosiatej múky pridáme vajíčko, olej, kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
3. Potom vmiesime hrozienka, posekané mandle a necháme kysnúť ďalších 40 minút. Cesto rozdelíme na 3 časti a upletieme vrkoč, stočíme do tvaru venca a preložíme na plech. Necháme kysnúť 30 minút. Potrieme mliekom a pečieme 25-35 minút.
4. Po upečení veniec polejeme prevareným džemom a 1 PL vody a zdobíme podľa fantázie.
Veľkonočný vrkoč.
Suroviny:
250 g tvarohu, 2 lyžice medu, 1 vajce, soľ, 5 PL mlieka, 8 PL oleja, 500 g hrubej múky, 1 ½ balíčka prášku do pečiva, 300 g hrozienok, mandle, 1 PL rumu, žĺtok, 2 PL mlieka
Príprava receptu:
1. Tvaroh, vajce, med, štipku soli a olej dobre vymiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vytvoríme hladké cesto.
2. Necháme pol hodiny kysnúť, potom pridáme hrozienka, mandle a rum. Rozdelíme na tri časti a upletieme ako vrkoč.
3. Žĺtok rozmiešame v mlieku, potrime vrkoč a pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov.
Perníkový baranček.
Suroviny:
150 ml mlieka, 50 ml oleja, 1 PL džemu, 1 PL rumu, 1 vajce, 1 PL kakaa, 1 škoricový cukor, 50 g cukru, 150 g hladkej múky, 1/3 prášku do perníka, 1/3 prášku do pečiva, 3 PL čokoládového pudingu(prášok)
Príprava receptu:
1. Z uvedených surovín si pripravíme cesto a upečieme v malej forme na barančeka.
2. Po upečení necháme vychladnúť, vyklopíme z formy, naplníme ľubovoľnou plnkou, obe polovice zlepíme a ozdobíme.
Prajeme dobrú chuť.