BRATISLAVA - Podľa starých zvyklostí sa na Nový rok nesmie jesť hydina, aby majetok neuletel, ani ryby, aby neodplávalo šťastie. Naopak, šťastie a úspech prináša bravčové mäso, šošovica a makové koláče sú zasa zárukou peňazí. V tento deň by sme sa mali dosýta najesť, aby sme nemali núdzu počas celého roka.
Šošovicová polievka so sušenými slivkami
Suroviny pre 4 osoby:
400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ
Príprava receptu:
1. Šošovicu preberte, vopred namočte a potom v tej istej vode uvarte.
2. Keď je šošovica napoly uvarená pridajte sušené slivky a dovarte do mäkka.
3. Z oleja a múky pripravte svetlú zápražku, ktorú rozrieďte mliekom, vlejte do polievky a prevarte.
4. Nakoniec polievku osoľte, ochuťte octom a cukrom.
Plnená bravčová roláda:
Suroviny pre 4 osoby:
800 g bôčika bez kosti, sušené slivky, 2 jablká, vývar, šťava z pomaranča, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava receptu:
1. Mäso rozklepeme na plát a pokvapkáme pomarančovou šťavou.
2. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odstáť. Jablká očistíme, zbavíme jadierok, pokrájame na mesiačiky a uložíme na mäso. Na jablká dáme slivky pokrájané na rezance. Roládu zvinieme, zviažeme a prudko opečieme na oleji.
3. Preložíme ju do pekáča, podlejeme výpekom, zakryjeme a pečieme asi 50 minút. Potom odokryjeme a dopečieme. Pred koncom pečenia uložíme kúsky masla.
4. Podávame so zemiakovou kašou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies