FOTO Recept: Novoročné menu

NETKY.SK • 1 Január 2015, 13:00 • 2 min
FOTO Recept: Novoročné menu

BRATISLAVA - Podľa starých zvyklostí sa na Nový rok nesmie jesť hydina, aby majetok neuletel, ani ryby, aby neodplávalo šťastie. Naopak, šťastie a úspech prináša bravčové mäso, šošovica a makové koláče sú zasa zárukou peňazí. V tento deň by sme sa mali dosýta najesť, aby sme nemali núdzu počas celého roka.

slovakia

left justify in out

Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Suroviny pre 4 osoby:

400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ

 

Príprava receptu:

1. Šošovicu preberte, vopred namočte a potom v tej istej vode uvarte.

obrazok

2. Keď je šošovica napoly uvarená pridajte sušené slivky a dovarte do mäkka. 

obrazok

3. Z oleja a múky pripravte svetlú zápražku, ktorú rozrieďte mliekom, vlejte do polievky a prevarte.

obrazok

4. Nakoniec polievku osoľte, ochuťte octom a cukrom.

obrazok
 

Plnená bravčová roláda:

Suroviny pre 4 osoby:

800 g bôčika bez kosti, sušené slivky, 2 jablká, vývar, šťava z pomaranča, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie,

 

Príprava receptu:

1. Mäso rozklepeme na plát a pokvapkáme pomarančovou šťavou.

obrazok

2. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odstáť. Jablká očistíme, zbavíme jadierok, pokrájame na mesiačiky a uložíme na mäso. Na jablká dáme slivky pokrájané na rezance. Roládu zvinieme, zviažeme a prudko opečieme na oleji.

obrazok

3. Preložíme ju do pekáča, podlejeme výpekom, zakryjeme a pečieme asi 50 minút. Potom odokryjeme a dopečieme. Pred koncom pečenia uložíme kúsky masla.

obrazok

4. Podávame so zemiakovou kašou.

obrazok

Prajeme dobrú chuť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies