BRATISLAVA – Nie každý má rád sladké, preto je tu pár receptov aj na slané veľkonočné pohostenie.
Veľkonočný syrek.
Suroviny:
1 liter mlieka, 12 vajec, soľ, cukor, vegeta, 1 ČL mletého čierneho korenia
Príprava:
1. Vajíčka poriadne rozmiešame v mlieku, vlejeme do hrnca, pridáme soľ, cukor, vegetu, mleté čierne korenie, vyšľaháme a varíme 20 minút, pokým nám zmes nezhustne.
2. Odstavíme, necháme trošku vychladnúť, precedíme cez plátno a hrudu ktorá v ňom zostala zviažeme. Necháme stuhnúť do ďalšieho dňa.
Veľkonočné slané pečivo.
Suroviny:
400 g hrubej múky, 1 ČL soli, 250 ml mlieka, 1 ČL cukru, 40 g droždia, 20 g masla, 1 vajce
Príprava:
Z mlieka, cukru, soli a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme roztopené maslo, kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť. Podľa vlastnej fantázie si z cesta urobíme rôzne tvary, potrieme vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu.
Kysnuté praclíky.
Suroviny:
300 g polohrubej múky, 50 g palmarín, 20 g droždia, 10 g cukru, 2 žĺtky, soľ, mlieko, rasca, palmarín na potretie plechu
Príprava:
1. Z mlieka, droždia, cukru a štipky soli si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme palmarín, žĺtky, kvások a spracujeme husté cesto.
2. Necháme na teplom mieste kysnúť.
3. Cesto rozdelíme na 20 častí, každý diel na doske na tenko vyšúľame a sformujeme ako praclík.
4. Poukladáme na vymastený plech a necháme ešte kysnúť. Pred pečením potrieme mliekom, posypeme rascou a hrubšou soľou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies