BRATISLAVA – Celý týždeň sme použili na varenie nie len mäso, ale aj zeleninu. Nebude tomu inak ani v nedeľu.
Zeleninová polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 kaleráb, 4 mrkvy, 1 petržlen, 1 šálku hrachu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL masla, 4 PL špaldových vločiek, pažítku,
Príprava:
Zeleninu očistíme, na hrubo postrúhame a spolu s prelisovaným cesnakom orestujeme na masle. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, vodu a v polovici varenia pridáme hrach. Dovaríme, vložíme vločky a necháme už len prejsť varom.
Podávame posypanú pažítkou.
Karfiolové fašírky.
Suroviny pre 4 osoby:
1 karfiol, 2 vajíčka, soľ, korenie, strúhanka, krupica
Príprava:
1. Karfiol uvaríme v slanej vode, zlejeme, necháme odtiecť a roztlačíme.
2. Pridáme vajíčka, soľ, mleté korenie a krupice toľko, aby sa dali formovať fašírky.
3. Tie obaľujeme v strúhanke a vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji.
Podávame so zemiakmi, zeleninovým šalátom, prípadne s tatárskou omáčkou.
Prajeme dobrú chuť.