BRATISLAVA - Pri divine všeobecne rozlišujeme divinu z voľnej prírody a z farmového chovu. Pokiaľ ide o divinu z voľnej prírody, ide prevažne o staršie jedince, ktorých mäso nemá až také výživové vlastnosti ako divina z farmového chovu. Mäso z diviny je z dietetického hľadiska veľmi vysoko hodnotené, a to najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín. Divina má nízky obsah tuku a je bohatá na bielkoviny. Mladé jedince so živou hmotnosťou približne 60 kilogramov majú obsah tuku v priemerne len 6 %. Vďaka týmto vlastnostiam sa stala divina atraktívna pre mnohých konzumentov, a to aj napriek relatívne vyššej cene. Na uspokojenie dopytu trhu s divinou by povinný odstrel voľne žijúcich zvierat nestačil, a tak vznikajú farmové chovy.
Polievka z diviaka
Suroviny pre 4 osoby:
400 g mäsa z diviny, 2 I vody, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, ½ kalerábu, ½ zeleru, 2 zemiaky, 150 g čerstvých húb, 40 g masti, 40 g údeného syra.
Príprava:
Mäso vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme celé čierne korenie a nové korenie, očistenú cibuľu, cesnak a uvaríme domäkka. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a pridáme do polievky. Huby očistíme, pokrájame na tenké plátky, opražíme na masti, dáme do polievky a všetko spolu dovaríme. Do hotovej polievky zamiešame postrúhaný údený syr.
Stehno so šípkovou omáčkou
Suroviny pre 4 osoby:
600 g diviačieho stehna, 150 g slaniny, soľ, 250 ml sladkého bieleho vína, 3PL lyžice masti, 2 mrkvy, 4 PL lyžice šípkového džemu, 50 g masla, 1 PL hladkej múky, šťava a kôra z 1/2 citróna
Príprava:
1. Stehno prešpikujeme slaninou, dôkladne osolíme, polejem vínom a necháme cez noc odležať v chladničke.
2. V hrnci opražíme na masti nastrúhanú mrkvu.
3. Pridáme šípkový džem a hneď ako skaramelizuje, vložíme mäso, prilejeme víno a za občasného podlievanie dusíme.
4. Mäkké mäso vyberieme, základ omáčky zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z masla a múky. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Omáčkou precedíme, zľahka povaríme a ešte zjemníme kúskom masla.
Podávame s knedľou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies