FOTO Recept: Nedeľné menu

NETKY.SK • 9 November 2014, 09:00 • 2 min
FOTO Recept: Nedeľné menu

BRATISLAVA - Pri divine všeobecne rozlišujeme divinu z voľnej prírody a z farmového chovu. Pokiaľ ide o divinu z voľnej prírody, ide prevažne o staršie jedince, ktorých mäso nemá až také výživové vlastnosti ako divina z farmového chovu. Mäso z diviny je z dietetického hľadiska veľmi vysoko hodnotené, a to najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín. Divina má nízky obsah tuku a je bohatá na bielkoviny. Mladé jedince so živou hmotnosťou približne 60 kilogramov majú obsah tuku v priemerne len 6 %. Vďaka týmto vlastnostiam sa stala divina atraktívna pre mnohých konzumentov, a to aj napriek relatívne vyššej cene. Na uspokojenie dopytu trhu s divinou by povinný odstrel voľne žijúcich zvierat nestačil, a tak vznikajú farmové chovy.

slovakia

left justify in out

Polievka z diviaka

 

Suroviny pre 4 osoby:

400 g mäsa z diviny, 2 I vody, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, ½ kalerábu, ½ zeleru, 2 zemiaky, 150 g čerstvých húb, 40 g masti, 40 g údeného syra.

 

Príprava:

Mäso vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme celé čierne korenie a nové kore­nie, očistenú cibuľu, cesnak a uvaríme domäkka. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a pridáme do polievky. Huby očistíme, pokrájame na tenké plátky, opražíme na masti, dáme do polievky a všetko spolu dovaríme. Do hotovej polievky zamiešame postrúhaný údený syr.

 

img

 

 

Stehno so šípkovou omáčkou

 

Suroviny pre 4 osoby:

600 g diviačieho stehna, 150 g slaniny, soľ, 250 ml sladkého bieleho vína, 3PL  lyžice masti, 2 mrkvy, 4  PL lyžice šípkového džemu, 50 g masla, 1 PL hladkej múky, šťava a kôra z 1/2 citróna

 

Príprava:

1. Stehno prešpikujeme slaninou, dôkladne osolíme, polejem vínom a necháme cez noc odležať v chladničke. 

 

img

 

2. V hrnci opražíme na masti nastrúhanú mrkvu.

 

img

 

3. Pridáme šípkový džem a hneď ako skaramelizuje, vložíme mäso, prilejeme  víno a za občasného podlievanie dusíme. 

 

img

 

img

 

img

 

img

 

4. Mäkké mäso vyberieme, základ omáčky zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z masla a múky. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Omáčkou precedíme, zľahka povaríme a ešte zjemníme kúskom masla.

 

img

 

Podávame s knedľou.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies