BRATISLAVA - Základným princípom prípravy chutného steaku je prudké opečenie mäsa, čo spôsobí uzavretie štiav a následne pomalé dopečenie na požadovaný stupeň.
Hovädzia polievka
Suroviny pre 4 osoby:
500g hovädzieho predného, 2 špikové kosti, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, celé korenie, petržlenovú vňať, rezance,
Príprava:
1. Mäso a špikové kosti umyjeme dáme do vody, pridáme celé korenie a varíme asi 1 hodinu.
2. Počas varenia sitkom vyberáme penu.
3. Potom pridáme všetku očistenú zeleninu, soľ a pomaličky dovaríme do mäkka.
4. Mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme a vrátime do nej nakrájané mäso a zeleninu.
Do polievky na tanieri pridáme rezance a posypeme petržlenovou vňaťou.
Hovädzí steak
Suroviny pre 4 osoby:
4 hovädzie steaky po 150 g, 250 g cibule, 4 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice masla, ½ malej lyžičky čierneho mletého korenia, soľ
Príprava:
1. Cibuľu nakrájame na kolieska, opečieme na oleji a preložíme na tanier .
2. Na panvici opäť rozpálime olej, na ktorom opekáme steaky.
Krvavé steaky opekáme 4 minúty, stredne prepečené 6-8 minút, prepečené 8-10 minút. Hotové mäso osolíme, okoreníme, preložíme na tanier a ozdobíme maslovými hoblinami.
Cibuľu rýchlo vmiešame do vypečenej šťavy, ochutíme korením, soľou a pridáme k mäsu. Hneď podávame.
Prajeme dobrú chuť.