Karfiolové polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
100 g karfiolu, soľ, 10 g oleja, 10 g hladkej múky, voda alebo vývar z kostí, 50 g mlieka, muškátový kvet, petržlenová vňať
Príprava receptu:
1. Očistený, umytý, na ružičky rozobratý karfiol uvaríme v osolenej vode alebo vo vývare z kostí.

2. Karfiol zahustíme svetlou zápražkou z oleja a hladkej múky a zjemníme mliekom.

3. Dochutíme muškátovým kvetom a posekanou petržlenovou vňaťou.

Plnené kurča
Suroviny pre 4 osoby:
1 väčšie kurča, 20 g masla, soľ, voda
Plnka: 4 rožky, vnútornosti, 30 g masla, 1 vajce, 1 menšia cibuľa, soľ, čierne korenie, majorán, vegeta, petržlenová vňať
Príprava receptu:
1. Očistené, vypitvané a dobre umyté kurča osolíme a naplníme plnkou. Otvor zašijeme, naplnené kurča dáme na pekáč, pridáme maslo, podlejeme horúcou vodou a upečieme.

2. Počas pečenia občas polievame šťavou z výpeku. Plnené kurča podávame s ryžou alebo zemiakmi.

Plnka: Rožky namočíme do vody a vytlačíme. Vnútornosti umyjeme, uvaríme a nadrobno pokrájame alebo zomelieme. Maslo vymiešame s vajcom, pridáme rožky, vnútornosti, nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, majoránom, trochou vegety a pridáme jemne posekanú petržlenov vňať. Všetko dobre premiešame.

Prajeme dobrú chuť.