Sýta polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, ¼ zeleru, 1 pór, 1 cibuľa, majorán, 2 strúčiky cesnaku, celú rascu, 2 PL krúp, hrsť sušených húb, petržlenovú a zelerovú vňať, 2 PL masla, 1 ½ PL hladkej múky, soľ, bujón,
Príprava:
Huby namočíme, zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na časti masla opražíme cibuľu, zeleninu, prelisovaný cesnak, zemiaky a umyté krúpy. Zalejem vodou, pridáme bujón, huby a uvaríme do mäkka. Zo zvyšného masla a múky urobíme zápražku, zriedime ju vodou a pridáme do polievky. Dochutíme soľou, vložíme petržlenovú a zelerovú vňať, krátko povaríme a odstavíme.

Novohradský rezeň.
Suroviny pre 4 osoby:
800 g bravčového karé, mleté čierne korenie, bujón, 2 ČL sladkej mletej papriky, soľ, 1 cibuľu, 1 konzervu šampiňónov, 200 ml sterilizovaného leča, 1 ½ PL hladkej múky, 1 smotana na varenie, olej,
Príprava:
1. Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji.

2. Vyberieme, vo výpeku opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme múku, mletú papriku, zalejeme vodou.

3. Vložíme mäso, bujón, scedené šampiňóny, lečo a udusíme do mäkka.

4. Nakoniec prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme.

Podávame s varenými zemiakmi.

Čas prípravy: 90 minút
Prajeme dobrú chuť.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.