BRATISLAVA - Keďže celý týždeň varíme z krupice, nebude inak tomu ani v nedeľu.
Polievka z detskej krupice.
Suroviny pre 4 osoby:
2 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, 3 zemiaky, maslo, vajce, detskú krupicu, soľ, vegetu, bujón, petržlenovú vňať,
Príprava receptu:
1. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Asi 2-3 PL masla rozpustíme v hrnci, pridáme zeleninu, soľ, korenie, vegetu, bujón a orestujeme. Zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
2. V miske vymiešame vajíčko, 1 PL masti, troškou soli a podľa potreby pridávame krupicu. Malou lyžičkou vkladáme do polievky halušky.
3. Necháme asi 3 minúty povariť a odstavíme. Dochutíme petržlenovou vňaťou.
Pečené kurča s polentou.
Suroviny:
1 kurča, 2 PL citrónovej šťavy, rozmarín, mleté biele korenie, olej, 500 ml mlieka, 250 g kukuričnej krupice, 2 PL masla,
Príprava receptu:
1. Najskôr si pripravíme polentu. Do hrnca dáme variť 500 ml mlieka, 500 ml vody. Pridáme 1 PL oleja a soľ. Keď začne vrieť, pridáme krupicu. Za občasného miešania varíme asi 15 minút. Hotovú polentu vylejeme do pripraveného vyššieho plechu a necháme vychladnúť.
2. Umyté kurča rozdelíme na časti, položíme do vymasteného pekáča, osolíme, uložíme rozmarín a upečieme. Počas pečenia podlejeme vodou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
3. Vychladnutú polentu rozkrájame na štvorce a opečieme na panvici z oboch strán.
Prajeme dobrú chuť.