BRTISLAVA - Králik patrí medzi pomerne málo používané mäso. Na dedinách, kde zajace starší ľudia ešte stále chovajú, to však nemusí platiť. Králičie mäso je pritom taktiež veľmi zdravé, ľahko stráviteľné, má nízky obsah cholesterolu a tuku (okolo 5 %).
Polievka.
Suroviny:
2 stehná zo zajaca, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, ½ zeleru, soľ, celé čierne korenie, petržlenová vňať, vegeta, rezance,
Príprava:
1. Mäso dáme do vody, pridáme soľ, celé korenie a dáme variť. Medzi tým si očistíme zeleninu, vložíme k mäsu a všetko dovaríme do mäkka.
2. Varíme na slabom ohni do mäkka, počas varenia zbierame nečistoty sitkom.
3. Zeleninu a mäso vyberieme, pokrájame na kocky a vložíme späť do polievky. Dochutíme soľou a vegetou.
Podávame s rezancami, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vyprážaný králik.
Suroviny pre 4 osoby:
1 mladý králik, soľ, hladká múka, 3 vajíčka, 1 dcl mlieka, strúhanka,
Príprava:
1. Králika nakrájame na porcie, umyjeme, osušíme, osolíme.
2. Obaľujeme v troj obale a vyprážame na miernom oleji do zlata.
Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies