Testovaných na slovensku
185596
Infikovaných na slovensku
1526
Infikovaných svetovo
6850236
Úmrtí svetovo
398244
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
6. jún. 2020Norbert
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
22.12.2015 13:00 Relax
FOTO Recept: Kapustnica
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
22.12.2015 13:00 Relax

FOTO Recept: Kapustnica



BRATISLAVA - Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou alebo postrúhaným zemiakom. V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby.


Suroviny:

1 Kg kyslej kapusty, 1 údené koleno, 0,5 bravčových kostí, 50 g sušených hríbov, 2 cibule, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, 3 bobkové listy, po 10 zrniek nového a čierneho korenia, soľ, mletá sladká paprika, olej, slanina, klobása, 1 PL hladkej múky,

 

Príprava receptu:

1. Do väčšieho hrnca dáme prepláchnutú kapustu, údené koleno, bravčové kosti, bobkový list, celé korenie, nové korenie, soľ, cesnak, vodu a dáme variť.

2. Keď je koleno na polovicu uvarené, pridáme vopred namočené hríby, klobásu a spolu dovaríme do mäkka. Koleno, klobásy a kosti vyberieme, mäso oberieme, pokrájame a vložíme späť do kapusty. Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky, opečieme na oleji, pridáme múku, mletú papriku, krátko opražíme a nalejeme do hrnca.

3. Dochutíme soľou, mletým korením, krátko povaríme a odstavíme.

Pôstna kapustnica.

Suroviny:

½ kg kyslej kapusty, 2 l vody, 2 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 cibuľa, 1 malá lyžička soli, 1 malá lyžička mletej červenej papriky, 4 strúčky cesnaku, 6 ks sušených sliviek, 3 lyžice sušených hríbov, 4 zemiaky, vegeta

 

Príprava receptu:

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme kapustu a dusíme asi 30 minút. Potom pridáme vodu, slivky, hríby, soľ, vegetu a uvaríme do mäkka. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v druhom hrnci v slanej vode. Zlejeme ich a pridáme k mäkkej kapuste. Z oleja, múky a papriky urobíme svetlú zápražku, ktorú nalejeme do kapustnice. Pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme, necháme prejsť varom a odstavíme.

 

Prajeme dobrú chuť.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC