BRATISLAVA - Jaternice sú samostatnou kategóriou zabíjačkových produktov, ktoré sa v rozmanitých podobách vyskytujú po celom Slovensku a líšia sa svojím zložením, tvarom i menami.
Suroviny:
4 kg bravčového laloku a bôčika, 1 ks bravčových pľúc, 75 dkg bravčovej pečene, 20 ks žemlí, soľ, cesnak, korenie, majorán, bravčové črevá,
Príprava receptu:
1. Mäso voľne varíme, nie celkom domäkka. Pľúca zas varíme tak, aby boli dosť mäkké.
2. Žemle nakrájame na drobné kocky, zostatok pomelieme, dobre premiešame a ochutíme soľou, cesnakom, mletým korením a majoránom.
3. Ochutíme koreninami a dobre premiešame. Dbáme na to, aby vynikala chuť soli a korenín.
4. Zmes naplníme do krájaných tenkých bravčových čriev, na jednom konci uzavretých drievkom, s hmotnosťou asi 150 g.
5. Druhý koniec uzavrieme drievkom a vkladáme do vriacej vody, opatrne zamiešame a dávame pozor, aby voda už viac nevrela – radšej občas dolievame studenú vodu, aby jaternice nepopraskali. Vo vode ich necháme asi 15 – 20 minút.
6. Ak sú dostatočne uvarené, musia črevá na jaterniciach hneď po vybratí obschnúť. Varené jaternice opláchneme v studenej vode a rozložíme, aby vychladli.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies