Bratislava - Držková polievka je tradičný druh uhorskej polievky. Má špecifickú chuť. Kvalitná držková polievka je značne hustá.
Suroviny pre 4 osoby:
0,5 kg hovädzie držky, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, majorán, 2 PL masti, mleté čierne korenie, sladká mletá paprika, soľ,
Príprava receptu:
1. Očistené, dobre umyté a v soli vypraté držky vložíme do väčšieho množstva studenej vody a varíme pol hodiny. Potom vodu zlejeme a držky vložíme znova do hrnca so studenou vodou a varíme pol hodiny. Vodu môžeme ešte jeden krát vymeniť. Varíme 3 až 4 hodiny, aby boli mäkké. Ak si chcete urýchliť čas varenia, použite tlakový hrniec, alebo sú dostať kúpiť predvarené držky.
2. Z masti a múky pripravíme zápražku, ktorú popražíme s posekanou cibuľou, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou a povaríme. Pridáme majorán, čierne korenie a rozotrený cesnak.
3. Nalejeme do polievky, necháme zovrieť a odstavíme.
4. Podávame so slanými rožkami alebo s chlebom.
Čas prípravy: 4 hodiny
Prajeme dobrú chuť.