Čo variť tento týždeň? Prinášame Vám 5 skvelých tipov

NETKY.SK • 2 Máj 2016, 09:00 • 2 min
Čo variť tento týždeň? Prinášame Vám 5 skvelých tipov

BRATISLAVA – Čo dnes variť? Pripravili sme pre Vás 5 skvelých tipov na celý týždeň.

slovakia

left justify in out

Budete si vedieť dôkladne premyslieť rodinný jedálny lístok na týždeň dopredu a podľa toho aj nakupovať. Netreba zabudnúť ani na múčniky, či už na niečo ľahké v podobe pomazánky. 

 

Na dnes sme pre Vás pripravili Cesnačku v bochníku: 

 

Odborníci poukazujú na veľké zdravotné prínosy konzumáciou cesnaku. Nie každý ho môže zjesť v surovom stave, preto si z neho pripravte túto skvelú polievku.

 

Suroviny pre 4 osoby:

5-6 väčších zemiakov, 10 strúčikov cesnaku, 100 g syru na strúhanie, 2-3 bobkové listy, 1 syr v črievku, soľ, 4 malé bochníčky chleba,

 

Príprava:

1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, dáme do vody, pridáme soľ, bobkoví listy a uvaríme do mäkka. 

 

img

 

2. Potom bobkové listy vyberieme, pridáme prelisovaný cesnak, vytlačíme tavený syr a prevaríme.

 

img

 

3. A zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom. 

 

img

 

4.  Z chlebov odkrojíme vrch, vydlabeme vnútro a polievku rozdelíme na 4 porcie. 

 

img

 

Posypeme strúhaným syrom.

 

img

 

Čas prípravy: 60 minút

 

UTOROK 03.05.2016:

 

Pripravte si jarnú pomazánku . Biela, červená, čierna, žltá, fialová a dvojfarebná. Toto sú farby reďkoviek. Ak z nich máte ktorúkoľvek, vyskúšajte túto pomazánku.

 

Suroviny pre 4 osoby:

2 viazaničky reďkoviek, 1 viazanička mladej cibuľky, 300 g mäkkého tvarohu, soľ, mleté biele korenie, čerstvú pažítku na ozdobu,

 

Príprava:

Umytú a očistenú reďkovku na hrubo nastrúhame, pridáme na drobno  nakrájanú cibuľku, tvaroh, soľ a korenie. Zmiešame a natierame na čerstvý chlieb. Zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Čas prípravy: 15 minút

 

 

STREDA 04.05.2016 

 

Pripravíme si jednoduchý makový koláč. Máte radi jednoduché a rýchle koláče? Tu nepotrebuje ani vážiť suroviny, stačí len hrnček.

 

Suroviny:

1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček práškového cukru,  1 hrnček zomletého maku, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, 100 g masla, 1 prášok do pečiva,

 

Príprava:

Múku, cukor, pomletý mak, mlieko, vajíčka, prášok do pečiva a rozpustené maslo zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potom už len upečieme vo vyhriatej rúre pre asi 40 minút pri 180°C. Necháme vychladnúť, posypeme cukrom a krájame na kocky.

 

img

 

Čas prípravy: 70 minút

 

 

ŠTVRTOK 05.05.2016

 

Sýty cestovinový šalát. Zeleninové, cestovinové, s mäsom. Reč je o šalátoch, ktoré môžeme podávať ako prílohu, ale aj ako hlavné jedlo.

 

Suroviny pre 4 osoby:

200 g motýlikových rezancov, 200 g viedenských párkov, 4 sterilizované uhorky, 100 g tvrdého syra, 150 g ananásu,  1 malá hlávka šalátu, 1 sterilizovaný hrášok, 100 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava:

Cestoviny uvaríme v slanej vode, prepláchneme, necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pridáme na kolieska nakrájané párky, uhorky, syr nastrúhaný na hrubo, odkvapkaný ananás, hrášok bez nálevu, šalát nakrájaný na pásiky. Majonézu prešľaháme metličkou s kyslou smotanou, 1 lyžicou horčice, korením soľou a 1 lyžicou nálevu z uhoriek a ananásu. Pripravenú zálievku nalejeme na šalát a ľahko premiešame.

 

img

 

Čas prípravy: 45 minút

 

 

PIATOK 06.05.2016

Zapekané stehná. Pri čítaní tohto receptu sa Vám určite budú zbiehať slinky. Mäso a hríby určite patria k sebe.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 kuracie stehná, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL oleja, 1 PL sušeného oregana, 1 PL sušenej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie,

Omáčka: 2 dcl, vody, 1 PL solamylu, 250 g šampiňónov, 250 ml hubového vývaru z bujónu, 1 cibuľu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku,

 

Príprava:

Kuracie stehná umyjeme a uložíme do pekáča. Z oleje, citrónovej šťavy, oregana, bazalky, prelisovaného cesnaku, soli, mletého korenia si pripravíme marinádu, ktorou potrieme mäso a pečieme asi 45 minút. Počas pečenia podľa potreby podlejeme vodou. Vo vode si rozmiešame solamyl, privedieme do varu. Pridáme vývar, nakrájanú cibuľu a šampiňóny, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať. Necháme prevrieť, nalejeme na stehná a dopečieme do mäkka.

 

Čas prípravy: 70 minút

 

img

 

Prajeme dobrú chuť. 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies