BRATISLAVA – Určite by ste nám neodpustili, ak by sme medzi české jedlá nezaradili sviečkovú omáčku.
Slepačia polievka.
Suroviny:
½ sliepky, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 zeler, 1 kaleráb, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, soľ, celé čierne korenie, vegetu, prípadne feferónku,
Príprava:
Sliepku umyjeme, vložíme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, cibuľu a cesnak necháme so šupkou, zalejeme vodou, vložíme 5 bobuliek korenia, 1 PL soli a varíme na miernom ohni asi 3,5 hodiny. Polievka nesmie silno vrieť. Potom vyberieme zeleninu, sliepku, nakrájame na malé kocky a vložíme späť do vývaru. Dochutíme vegetou. Kto má rád, môže do polievky na začiatku varenia pridať feferónku. Medzitým ako sa varí polievka si vyvaríme závarku, či už rezance, písmenká...
Sviečková omáčka.
Suroviny:
1 kg sviečkovej, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, 2 bobkové listy, nové korenie, celé korenie, 2 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, smotanu na varenie, 2 PL hladkej múky, cukor, citrónovú šťavu,
Príprava:
1. Mäso umyjeme, necháme v celku a nasolíme. Pokojne môžete použiť aj karé, nemusí to byť sviečková. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji.
2. Keď začne sklovitieť pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme.
3. Vyberieme na tanier a posypeme mletým korením.
4. K cibuli pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, koreniny, horčicu a spolu chvíľu restujeme.
5. Potom zeleninu zalejeme vodou, pridáme vegetu, vložíme mäso a uvaríme do mäkka. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.
6. Koreniny odstránime a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom.
7. V smotane rozmiešame hladkú múku a prilejeme k rozmixovanej zelenine. Dochutíme soľou, cukrom, prípadne citrónovou šťavou.
Podávame s knedľou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies