BRATISLAVA – Základom stravovania detí v školskom veku je hlavne zelenina. Ako druhý chod pripravte granatiersky pochod a zdravý obed je raz dva hotový.
Brokolicová polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 väčšiu brokolicu, 1 cibuľu, 3 mrkvy, 1 kaleráb, 4 zemiaky, 1 liter vývaru, 1 kyslú smotanu, soľ, vegetu, mleté čierne korenie, olej, 1 PL hladkej múky, 2 PL smotanovej nátierky,
Príprava:
1. Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky a brokolicu rozoberieme na ružičky. Všetko spolu opražíme na oleji, pridáme soľ, korenie, vegetu, zalejeme vodou a udusíme do mäkka.
2. Zalejeme vývarom, pridáme smotanu v ktorej sme rozmiešali múku a smotanovú nátierku.
Necháme prejsť varom a odstavíme.
Granatiersky pochod.
Suroviny:
1 kg zemiakov, 1 balíček cestovín(fliačiky), 2 cibule, olej, 1PL mletej sladkej papriky, soľ,
Príprava:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a pretlačíme cez koliesko na zemiaky.
2. Medzi tým si uvaríme fliačiky podľa návodu. Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a orestujeme na oleji.
3. Potom pridáme pretlačené zemiaky, soľ, mletú papriku a opečieme do chrumkava.
4. Nakoniec primiešame už len uvarené cestoviny a zamiešame.
Podávame s uhorkou.
Prajeme dobrú chuť.