FOTO Rakúšan vyvesil vlajku banánovej republiky, prípad preveruje prokuratúra

NETKY.SK • 21 September 2016, 08:55 • 2 min
FOTO Rakúšan vyvesil vlajku banánovej republiky, prípad preveruje prokuratúra

VIEDEŇ - Rakúska prokuratúra sa začala zaoberať prípadom stavebného podnikateľa Markusa Voglreitera, ktorý podľa polície spáchal trestný čin hanobenia štátnych symbolov, keď vyvesil pred svojim firemným sídlom vlajku s karikatúrou štátneho znaku, odrážajúcou označenie Rakúska za "banánovú republiku" v súvislosti s problémovým priebehom prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

O incidente v meste Obertrum informovala v utorok rakúska verejnoprávna stanica ORF. Podľa vyjadrenia samotného Voglreitera zareagovala na jeho konanie polícia, ktorá prišla vlajku fotograficky zdokumentovať a s poukázaním na príslušný zákon ho vyzvala, aby ju bezodkladne zvesil.

 

Sporná vlajka zobrazuje celkom tri rôzne podoby znaku "banánovej republiky", ktorých základom je rakúsky orol s banánmi v pazúroch namiesto tradičného kosáka a kladiva. Podnikateľovi polícia doručila oznámenie o začatí konania na základe paragrafu trestného zákonníka, ktorý umožňuje potrestať až polročným väzením alebo peňažnou pokutou toho, kto hanobí symboly Rakúskej republiky.

 

Voglreiter tvrdí, že sa nechce "vysmievať republike", podľa vlastných slov má však kritického ducha a myslí si, že v Rakúsku by mala "byť ešte istá názorová sloboda".

 

Zatiaľ čo podnikateľovi hrozí trestné stíhanie, podľa ORF rastie počet záujemcov, ktorí ho kontaktujú s tým, že by medzičasom odstránené dielo taktiež radi vlastnili. Zobrazené znaky navrhol už dávnejšie na podnet Voglreitera umelec Manfred Kiwek.

 

Tohtoročné prezidentské voľby v Rakúsku poznačilo porušovanie predpisov pri sčítavaní hlasov, ktoré nakoniec viedlo k rozhodnutiu zopakovať druhé kolo z 11. mája, keď bývalý predseda rakúskej strany Zelených Alexander Van der Bellen tesne zvíťazil nad kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom.

 

Opakované hlasovanie bolo naplánované na 2. októbra, kvôli problémom s nekvalitnými obálkami ho však museli odložiť až na 4. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona