FOTO Röntgen odhalil pod maľbou Edgara Degasa skrytý portrét

NETKY.SK • 5 August 2016, 11:40 • 2 min
FOTO Röntgen odhalil pod maľbou Edgara Degasa skrytý portrét

SYDNEY - Špeciálny röntgen odhalil pod maľbou francúzskeho impresionistického maliara Edgara Degasa s názvom Portrét ženy ďalšiu vrstvu s dosiaľ skrytým portrétom.

slovakia

left justify in out

Cez dielo významného francúzskeho maliara s názvom Portrét ženy, zachytávajúce bucľatú ženu, presvitajú obrysy predchádzajúcej maľby. Až nedávno sa vďaka špeciálnemu silnému röntgenu podarilo vedcom zobraziť celú ukrytú vrstvu a zistilo sa, že ide o ďalší portrét ženy.

 

Austrálski výskumníci v článku publikovanom tento týždeň v internetovom vedeckom magazíne Scientific Reports uviedli, že sa domnievajú, že ide o Emmu Dobignyovú, jednu z Degasových najobľúbenejších modeliek.

 

Výskumníci už dlhšie vedeli, že Degas, známy predovšetkým maľbami a sochami baletiek, tento portrét premaľoval cez inú maľbu. S postupujúcim časom začali postupne čoraz viac vystupovať na povrch kontúry maľby javiacej sa ako iný portrét.

 

Pracovníci Národnej galérie vo Viktórii v Melbourne preto požiadali vedcov z inštitútu Australian Synchrotron, aby dielo preskúmali metódou známou ako röntgenová fluorescencia (XRF) a pomocou nej sa podarilo odkryť pôvodnú skicu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies