FOTO Prvá plaváreň v Petržalke je otvorená, zatiaľ ju testujú dobrovoľníci

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:51 • 2 min
FOTO Prvá plaváreň v Petržalke je otvorená, zatiaľ ju testujú dobrovoľníci

BRATISLAVA – V bratislavskej Petržalke, medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou, dnes otvorili prvú verejnú krytú plaváreň. Jej oficiálne otvorenie pre verejnosť je však naplánované až na 5. septembra, dovtedy bude plaváreň fungovať v skúšobnom režime.

slovakia

left justify in out

Počas troch dní ju otestuje 300 dobrovoľníkov vyžrebovaných zo zhruba tisícky prihlásených záujemcov. Tí by mali vyskúšať všetky služby ponúkané plavárňou a v rámci krátkeho dotazníka poskytnúť samospráve spätnú väzbu, čo bude treba do oficiálneho otvorenia plavárne opraviť, doladiť či doplniť.

 

Krstným otcom plavárne sa stal slovenský vodnoslalomár a strieborný olympionik v C1 z tohtoročnej letnej olympiády v brazílskom Rio de Janeiro Matej Beňuš. Ten novej verejnej plavárni zaželať predovšetkým čo najmenej utopených návštevníkov.

 

Plavárni sa teší aj petržalský starosta Vladimír Bajan, ktorý ju označil za ďalšiu zmenu kvality života v Petržalke. "Som veľmi rád, že dielo sa podarilo," povedal starosta. Podotkol pritom, že samospráva verila, že sa plaváreň podarí otvoriť aj o čosi skôr, nechceli však "pustiť stavbu, ktorá nebude mať vychytané detaily, čo sa týka stavebných nedorobkov alebo nejakých technologických problémov." Zároveň verí, že sa časom na území mestskej časti podarí zrealizovať ďalšie projekty na športové vyžitie. "Finančná kondícia mestskej časti je veľmi dobrá," dodal Bajan.

 

Nová plaváreň má 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Denná kapacita plavárne je okolo 600 návštevníkov, ročné náklady na prevádzku plavárne sa odhadujú približne na 600.000 eur. Plaváreň bude otvorená v pracovné dni od 6.00 do 22.00 h a počas víkendov od 8.00 do 20.00 h.

 

Základný kameň petržalskej plavárne položili začiatkom júla 2014. Podľa vtedajších plánov ju mali kolaudovať minulý rok v apríli, projekt však zbrzdili nečakané veci v zemi. V plánoch nebola zakreslená stará kanalizácia, ktorú museli odstrániť, a prekládka vodovodu bola tiež umiestnená na inej trase, ako to vyznačili bratislavské vodárne. Práce na plavárni boli dokončené vlani v decembri a skolaudovali ju začiatkom augusta tohto roka.

Náklady na plaváreň predstavujú 4,2 milióna eur. Vynútené zmeny projektu, doplnenia a požiadavky technickej inšpekcie či značné vybúravanie starej nezakreslenej kanalizácie a iné mali náklady na plaváreň zvýšiť asi o 300.000 eur. Náklady nad pôvodný rozpočet si samospráva uplatní u tretích strán. Ani nečakané problémy tak nebudú pre Petržalku znamenať financie navyše. Projekt financovala mestská časť hlavne prostredníctvom úveru, sumou pol milióna eur jej prispel Bratislavský samosprávny kraj.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies