FOTO Projekt Rezidencia Pri mýte: Pribudne obytný komplex s vyše 300 bytmi

NETKY.SK • 22 September 2014, 17:13 • 2 min
FOTO Projekt Rezidencia Pri mýte: Pribudne obytný komplex s vyše 300 bytmi

BRATISLAVA - V bratislavskom Novom Meste, neďaleko Račianskeho mýta, vyrastie nový obytný komplex doteraz známy ako Obytný komplex Škultétyho.

slovakia

left justify in out

Po novom sa projekt volá Rezidencia Pri mýte a v rámci neho na pozemku medzi Račianskou, Kominárskou a Škultétyho vybudujú štyri bytové domy s 335 bytmi. Nové bytové domy postaví spoločnosť Penta Investments a stavebné náklady na projekt vypočítali na 34 miliónov eur. S prvou fázou výstavby chcú začať koncom tohto roka alebo najneskôr začiatkom roka 2015. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informoval projektový manažér Michal Padych. 

 

Na výstavbu obytného komplexu investor už získal územné rozhodnutie, byty chcú stavať v dvoch fázach. V rámci prvej etapy, ktorú chcú spustiť koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka, na pozemku vybudujú štyri obytné domy so šiestimi až ôsmimi nadzemnými podlažiami. V rámci prvej časti výstavby pribudne 134 bytov a o deväť mesiacov nato spustia aj výstavbu zvyšných dvesto bytov. "Chceme tak minimalizovať negatívne dopady výstavby z druhej fázy pre majiteľov prvej fázy," vysvetlil postup Padych. Prvú časť výstavby plánuje investor ukončiť koncom roka 2016 alebo v polovici roku 2017. Druhú etapu dokončia deväť mesiacov po tej prvej. 

 

Okrem plánovanej výstavby bytov je súčasťou projektu aj 767 parkovacích miest, priestory občianskej vybavenosti či park s promenádou. K dispozícii budú obyvateľom nového komplexu podzemné garáže a investor počíta aj s výstavbou parkovacieho domu na Ružinovskej ulici, ktorý bude zároveň tvoriť akustickú stenu medzi hlavnou cestou a vnútroblokom. Developer v projekte plánuje vybudovať medzi novými domami aj park s promenádou, ktorá bude prístupná nielen obyvateľom nových bytov, ale aj verejnosti. V parku vysadia stromy a vybudujú integrovaný zavlažovací systém. Projekt počíta aj s ďalšími ekologickými prvkami. Architekti naplánovali napríklad také tienenie lodžií, ktoré umožní znížiť používanie klimatizácie. V projekte počítajú aj so solárnymi panelmi na ohrev vody či nabíjacími stanicami pre elektromobily. 

 

Prvá fáza výstavby nového bytového komplexu bude dopravne napojená cez Kominársku ulicu svetelnou križovatkou na Račiansku ulicu. Druhú fázu výstavby na hlavnú cestu na Račianskej ulici napoja cez Škultétyho, výstavbu v tejto fáze zároveň prepoja aj v podzemí, takže obyvatelia nového komplexu si budú môcť vybrať, či pôjdu na Kominársku alebo Škultétyho, vysvetlil Padych. Navyše sa investor s vedením bratislavského Nového Mesta dohodol, že ak mestská časť získa povolenie na prepojenie Škultétyho ulice s Kukučínovou, tak toto prepojenie v rámci druhej etapy výstavby spoločnosť postaví. 

 

Skrátka neprídu ani obyvatelia z okolia novej výstavby. Investor prisľúbil, že pre Nové Mesto vybuduje vyvolané investície za 230-tisíc eur. Prvých 30-tisíc spoločnosť už mestskej časti poskytla, z nej sa podľa Padycha obnovil klub seniorov na Sibírskej a počas nasledujúceho mesiaca z peňazí skrášlia aj predzáhradky pri domoch v okolí. O tom, na aké projekty pôjde zvyšná časť peňazí, práve investor rokuje s vedením mestskej časti. Prispieť by mali napríklad na obnovu škôlok, podporiť chcú aj seniorov a časť peňazí uvažujú investovať aj do riešenia dopravy, priblížil plány Padych. 

 

Autorom rezidenčného projektu v Novom Meste je slovinská architektonická kancelária Architektúra Krušec, ktorej návrh investor vybral spomedzi projektov deviatich architektonických tímov. Krajinnú architektúru projektu a návrh sadových úprav navrhlo štúdia AKKA zo Slovinska. Na projekte autorsky spolupracovalo aj slovenské štúdio Vallo Sadovsky Architects. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies